Krutgubben

Krutgubben

Välkommen

Somliga människor behåller sina upplevelser för sig själva. Jag delar gärna med mig av mina och du får vara med på resan.

Istanbul dag 3

ResorPosted by Krutgubben 2016-11-11 07:05:05
Vaknade imorse och inget vatten i kranen. Gick till receptionen och får svaret "no water, maybe today if we are lucky"
Köpte vatten för att klara det nödvändigaste men skänkte även som ständigt lever med vattenbrist en tanke.
Idag hade vi bestämt oss för att utforska området kring Gyllene hornet. Så vi tog oss till färjorna och betalde dom 12kr / person resan kostade.
Gyllene hornet är en vik av Bosporen i Istanbul i Turkiet. Det Bysantinska riket brukade vid belägringar stänga ute den angripande flottan från Konstantinopels hamn genom att dra en kedja över Gyllene hornet

Efter ca 30min var vi framme vid ändhållplatsen Eyüp. Där besökte vi en av världens mest heliga platser efter Mecka, Medina och Jerusalem, Eyüp Sultan moskén och Abu Ayyab al-Ansari's grav.
Varje dag besöks moskén av tusentals människor. Abu Ayyab al-Ansari var följeslagare och fanbärare till profeten Muhammed, och dog under den första arabiska belägringen av Konstantinopel runt år 670. Hans grav är Istanbuls viktigaste islamiska helgedom.
Idag var det extra mycket folk då det var fredag.
Efter besöket vid Eyüp Sultan moskén tog vi linbanan upp till Pierre Loti Coffee House, som ligger på en grönskande kulle.
Här Njöt vi av en kopp kaffe och den underbara utsikten över Gyllene Hornet.
Linbanan ger ett fågelperspektiv över Gyllene hornet under sin stigning till kaféet - 550 meter upp på bara 115 sekunder. Kaféet har fått sitt namn efter den franske författaren och poeten, Pierre Loti, som var mycket förtjust i Istanbul och skrev när han satt på detta kafé och njöt av utsikten.

Vi gick sedan tillbaks till moskeén och nu kryllade det av folk då vi kom precis vid fredagsbönen. Vi tittade på den religiösa föreställningen framför oss där folk t.o.m rullade ut den medhavda bönemattan utanför i brist på plats.

Vi gick sedan till färjelägret och tog båten samma väg tillbaks. Vi genade genom bazarområdet hemåt och där var det extremt mycket folk i rörelse.

Hemma och fungerande vatten, tjoho, vad glada vi blev. Tog en stunds siesta och drog sedan ut på stan igen.
Stina ville tvunget ner till Bazarområdet för att köpa strumpor, varför denna fredagskväll i Istanbul går under benämningen strumpracet.
Alla ni som får mjuka paket från Stina, grattis till ett par strumpor från Istanbul.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.