Krutgubben

Krutgubben

Välkommen

Somliga människor behåller sina upplevelser för sig själva. Jag delar gärna med mig av mina och du får vara med på resan.

Krutgubbens årskrönika 2016

ÖvrigtPosted by Krutgubben 2017-01-04 07:56:57
Jag gillar egentligen inte att titta bakåt men här kommer en sammanfattning av året 2016

Under året har jag jobbat som instruktör, PT och gruppträningsinstruktör på Actic Kista. Från juni har jag också tillfälligt återgått till min gamla tjänst som platschef då min efterträdare Elina är mammaledig.

Jag kommer här i kronologisk ordning beskriva 2016 och dess höjdpunkter. Håll i hatten nu kör vi.

Januari
Under hela januari deltog och arrangerade jag en daglig utmaning. Den innehöll saker som man normalt gör men också massor som man normalt inte gör.
Den 15/1 var jag instruktör för 3tim rockspinning.
Jag började passet med att spela några låtar med David Bowie. På sista uppvärmninglåten smög jag ut och tog på mig tatuerade sleeves, peruk och en Rammsteintröja. Utanför salen släckte jag ner belysningen så det bara var 4 ljus som brann och satte på Life on Mars med David Bowie som en hyllning till honom. Inmixat övergick låten efter 1 min till Hell Bells med AC/DC som börjar med ljudet av kyrkklockar för att efter ca 30sekunder braka loss och då tände jag upp belysningen och deltagarna fick se min utstyrsel, maffig intro,eller hur?
Den 16/1 var jag inne i stan på Löpskola hos Runday
Det här ingick

Teoretisk genomgång av löpteknik
Videoanalys av mitt löpsteg
Individanpassad löpteknik med löpskolning och koordinationsövningar
Löpstyrkeövningar för ett effektivare löpsteg
Löpteknikträning i olika tempon
Löpteknikträning i backe
Personlig feedback på videoanalys samt förslag på förbättringar
Vegansk lunch från Pepstop
Långärmad tröja från adidas i funktionsmaterial.
Träningsprogram för löpning 10 veckor anpassat efter målsättning
Träningsprogram för rörlighet
Träningsprogram för bål

Årets första tävling blev Stockholm Winterrun den 30/1.

Jag var inne i en träningsperiod där jag inte var tränad för 10km så strategin blev att springa första 5km lugnt och ösa på under andra delen. Jag sprang första 5km på 26:23 och andra 5km på 20:15.

Februari

Den 15/2 var det dags för 3tim Discospinning med mig som instruktör.
36 förväntansfulla deltagare dök upp förberedda för 3tim party med Disco. Själv hade jag köpt Discokula, peruk, glasögon och lysdioder att ha på fingrarna.
Den 19/2 opererades jag för ljumskbråk som jag hade känt av i nästan 1 år men som succesivt blivit värre och till slut tvingade mig under kniven.

Jag hade fram till operationen sprungit varje dag i 240 dagar men var tvungen att avbryta min s.k. Runstreak

Den 25/2 deltog jag i podcasten Löparsnack där jag och Erik Börjesson diskuterade styrketräning för löpare.

Styrketräning för löpare - Vad behöver en löparkropp för att hålla sig skadefri och prestera? De vanliga styrketipsen som vi löpare får i tidningar och på nätet ger Erik Börjesson och Joakim Petersson inte mycket för. Enligt deras erfarenhet som personliga tränare blir styrketräningen dessutom gärna slarvigt utförd, det hafsas runt med än den ena än den andra övningen som man hittar på nätet utan struktur och tydliga resultat. Om du vill kunna springa utan återkommande skador och fortsätta långt upp i åren rekommenderar dom dig att titta ännu mer på helheten, och att få in rörlighet och styrka på ett smartare sätt. Vem vill inte kunna springa som 94-åring?

Mars

Efter nästan 3 veckor i stillhet var jag åter men hade då lyckats få "frozen shoulder" vilken troligtvis utlösts av min inaktivitet. Livsfarligt att vila, kommer aldrig göra om det smiley

5/3 Hade vi Vasaloppscardio på gymmet

Så här lät inbjudan på Actic Kista Facebooksida:
I år tänkte vi åter igen arrangera träning i samband med Vasaloppet. Vi kommer öppna gymmet kl. 07:00 och låsa dörrarna kl. 07:45. Kl. 08:00 börjar vi att träna tillsammans och håller på tills första åkare går i mål.Det kommer finnas Roddmaskiner, Stakmaskiner, Trappmaskiner, Crosstrainers och löpband att växla emellan. Dessutom Kommer Vi bära upp ca 30st spinningcyklar och hålla spinningklass som drop in. samtliga deltagare bjuds på den obligatoriska blåbärssoppan och annat tilltugg passande ett Vasalopp. Det kommer finnas 50st bokningsbara platser och kostnaden är 100kr eller mer till vår insamling för UNICEF och deras arbete med katastrofer

Jag fick också en jättefin present av deltagarna som gjorde min glappkäft mållös
18/3 var världsrekordinnehavaren Kristina Paltén åter på brottsplatsen och signerade sin bok som just handlar om dom två världsrekord hon slagit på Actic Kista

18/3

Jag verkligen älskar utmaningar, det är det som ger livet en extra krydda. När denna utmaning dök upp tänkte jag att det var ett perfekt tillfälle att testa kroppen efter flera veckor utan strukturerad träning pga den ljumsoperation jag gjorde för 5 veckor sedan.

Mattias ville också vara med och testa sina fysiska förutsättningar. Dessutom var det flera hjälpsamma från Fair trade Runners som erbjud sig springa med oss.

Själva upplägget är att springa ”en mil var tredje timme under ett dygn”. D.v.s. totalt åtta mil. Man startar natten fredag till lördag kl. 24:00 och därefter springer man kl. 03:00 - 06:00 - 09:00 - 12:00 - 15:00 - 18:00 - 21:00

De officiella olika teman som Pace of earth satt upp för eventet var följande:
INTERVAL 1 — Run with a magic mantra
INTERVAL 2 — Run with A purpose
INTERVAL 3 — Run with a smile
INTERVAL 4 — Run with music
INTERVAL 5 — Run with energy
INTERVAL 6 — Run natural
INTERVAL 7 — Run with company
INTERVAL 8 — Run with love

Vi hade satt upp egna teman innan vi visste om dom officiella. Vi tryckte nummerlappar för varje intervall

Jag är otroligt nöjd med min egen insats och förundrad hur fantastisk kroppen faktiskt är. Här har jag varit vaken i 42 timmar och avverkat 8mil löpning och mår förvånansvärt bra

25/3 Denna gång var det 3-tim påskspinning som stod på agendan.

Vi blev till slut 32st galningar som var uppdelade i två lag, Påskhararna och påskkycklingarna. Lagen gjorde i princip vad som helst för att kamma hem ett poäng till sitt lag. För att få poäng krävdes att dom svarade rätt på dom frågor som fanns till varje låt. Felaktigt svar genererade ett straffrunda på 20sek intervall för hela laget. Dessutom utdelades extrapoäng för dans, sång och andra galna upptåg. Under klassen var poängen det som genererade Hurra-ropen, efteråt brydde sig ingen om vilket lag som vunnit.

April

9/4 var jag på en heldag i löpningens tecken.

Jag anmälde mig i förhoppningen att utveckla min eget ledarskap och få tips och trix på nya upplägg som jag kan använda på mina löpklasser.

Man fick välja på 3 olika klasser för varje timme och jag valde följande:
- Workshop: Grunderna i löpteknik med Petra Kindlund

- Tuffare träningspass med Johanna Bäcklund och Niclas Sjögren

- Workshop: Spänst och löpskolningspass med Petra Kindlund

- Styrka för löpare med Therese Forberg och Johanna Bäcklund

14/4

I vintras kom jag på idéen att skapa ett annorlunda event för communityn Fair trade Runners. Jag hade i bakhuvudet att jag läst någonstans om Tjejmarathon som arrangerade en löparresa på M/s Birka.

Jag mailade marknadschefen på Birka Cruises och föreslog ett upplägg där Vi sprang och samtidigt samlade in pengar till välgörenhet. Birka nappade på idéen och planeringen kunde börja.

Från början satte Vi målet att springa Åland ToR 332km men när deltagarna sagt sina mål med resan gjordes vårt gemensamma mål om till 1 miljon meter eller 1000km, vilket var 3 gånger mer än ursprungsmålet.

Jag lyckades också få sponsring av energidryck från Tailwind, vilket var ett välkommet tillskott till vår resa

Kreative Mattias Blomquist hade fixat personliga nummerlappar till samtliga.

Vi samlades på löparbanan innan vi påbörjade löpningen

Jag sprang själv lite över 30km uppdelat på två pass. Det första passet sprang jag tillsammans med Stina med start torsdag kl. 05:45. Jag fick ihop ca 24,5km och grymma Stina fullföljde en halvmara

23/4 För andra året på raken var Vi några stycken som sprang en egen halvmara innan womens health, kallad Mens health

Efter det var Vi killar support åt tjejerna som sprang.

30/4 höll jag i årets 4:e 3tim spinning på Actic Kista. De 3 andra har haft temat hårdrock, Disco och Påsk. Denna gång var det dags för studenttema. Deltagarna var uppdelade i 2 lag, Uppsala och Lund.

Maj

3/5 Stockholms Brantaste gick av stapeln den 23/5 och innan dess erbjöd dom en gratis träningsserie där inbjudan via Facebook såg ut enligt följande:
Ikväll är det återigen dags för träning. Kom och njut av vårvädret med ett härligt träningspass. Kvällens gästtränare är Jocke "Krutgubben" Petersson och Anne Brolén från Actic som kommer bjuda på ett pass med fokus på löpstyrka. Styrka, spänst, rörlighet och balans och givetvis en hel del flås! Avlöpning från Actic kl 18:00, ses ikväll!

Som Ni ser på bilden hade vi perfekta väderförhållanden och ett gäng träningsvilliga som krigade tappert. Det är sådana här dagar som gör att man inser att man valt rätt yrke. Vilken ynnest att få hålla på med sådant man brinner för.

Så här skrev Stockholm brantaste i sociala medier.

Idag var vi ett stort gäng som kämpade på i den härliga vårkvällen. Löpstyrka, balans, rörlighet och pannben tränades under instruktion av Anne och Jocke från Actic. Riktigt bra kämpa av alla deltagare!!

10/5 Kungsholmen runt 10k blev en försenad säsongspremiär. Låg långt efter med träningen så målsättningen för dagen var att försöka springa på ca 45min med bra teknik

Jag är nöjd med säsongspremiären, den visade att det finns fortfarande lite krut kvar i gubben.

22/6 firade jag och Stina 30-årig bröllopsdag s.k. Pärlbröllop.

Här är dom bröllopslöften vi svor till varandra
Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap. Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag: Vill du Christina ta denne Joakim till din man att älska honom i nöd och lust? Vill du Joakim ta denna Christina till din hustru att älska henne i nöd och lust?
Därefter förklarades Vi för äkta makar.
När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit.

Nu 30 år senare stämmer fortfarande dessa löften och jag skulle med glädje återge dem igen.

22/5 åkte vi på vår bröllopsresa som denna gång tog oss till Ryssland

Resan börjar med ett par dagar i St Petersburg där vi bl.a. besökte Eremitaget med Vinterpalatset.

Vi bodde under hela resan på denna flodpråm

Därefter reser vi genom sjöarna Onega och Ladoga samt längs floderna Neva, Svir och Volga. Vid våra stopp utmed floderna får vi se helt olika sidor av Ryssland. Vi stannar till i den vackra staden Uglich, en av Rysslands äldsta städer, och hantverksbyn Mandrogi. När vi besöker den lilla byn Goritsi känns det som om vi förflyttats till 1800-talets tsarvälde.

På den UNESCO-skyddade sagoön Kizhi får vi njuta av rysk träarkitektur när den är som bäst. Kyrkan helt i trä med sina 22 lökkupoler är ett mästerverk.

Vi avslutade med ett par dagar i Moskva där vi bl.a. besökte det gigantiska Kremlområdet där president Putin har sitt kontor.

Både Stina och jag ville så gärna återvända till Ryssland och har faktiskt redan bokat en resa till St. Peterburg till sommaren.

Juni

2/6 var det dags för Stockholm Marathon och jag skulle för första gången få agera farthållare. Den måltid jag hade var 4:15

Jag kommer bära med mig många minnen från denna dag. Några av dom starkaste är:
När Vi sprang Västerbron för andra gången och alla skrek "fuck the bridge" hela vägen upp
Det andra är när Vi kom in på Stockholm Stadion och jag vek av för att komma närmare publiken och lyckas få dem att heja på oss hela vägen dom sista 200m

På Sverige´s nationaldag fick jag och Eric Hedquist ta emot utmärkelsen "Årets Väsbybo" från kommun

Snacka om att sätta kaffet i vrångstrupen när jag fick detta mail den 10 maj.

"Hej Joakim. Grattis till utmärkelsen årets Väsbybo 2015 tillsammans med Eric för ert arbete med Team Pannben. Har du möjlighet att delta på hyllningen den 6 juni. Vi bjuder på lunch och tårta samt att Mathias Bohman delar ut era diplom till er på scen"

Det svåra var att under nästan en månad hålla tyst då detta skulle hållas hemligt fram till nationaldagen 6 juni.

ÅRETS VÄSBYBO(R) 2015.
Eric Hedqvist och Joakim Petersson grundarna av Team Pannben

Juryns motivering:
Team Pannben är ett fantastiskt initiativ och bidrar till trygghet och främjar folkhälsan i Väsby. Team Pannben bidrar till prestigelös träning och otrolig gemenskap. Eric och Joakim är alltid positiva, peppade och hjälper alla utifrån deras särskilda behov. De arbetar för ett friskare Väsby och gör det hela tiden med ett leende på läpparna.

Efter tal och utdelning av diplom blev det fotografering och intervju med pressen.

10/6 var det dags för säsongens 5:e 3tim spinning. Med tanke på att Danmark och Sverige precis hade firat nationaldagar blev det en kamp mellan dessa länder.

Som enväldig domare och instruktör hade jag dubbla lojaliteter och målade ansiktet därefter.

15/6 sprang jag ett helt nytt lopp i Stockholm som beskrivs enligt följande:

STHLM 10 är ett helt nytt 10-kilometerslopp mitt i stan. Onsdagen den 15 juni klockan 19.30 går starten. Du springer Riddarfjärden runt. Start och mål ligger i Rålambshovsparken. Du får en t-shirt i någon av våra tre läckra startgruppsfärger. Tillsammans får vi Stockholm att spraka av färg! Tröjan funkar som nummerlapp. Du får dessutom ett chip som håller koll på din tid.

Jag kom till tävlingen med förhoppningen att gå under 45min då jag hade tränat ganska hårt sista veckan med 4,5tim spinning på fredagen, 22km löpning på lördagen, 28km löpning på söndagen, tuffa tröskel på måndagen och 60min lätt löpning på tisdagen.

När starten gick var det ganska trångt vilket gjorde att jag inte kunde rusa iväg som jag brukar, vilket var bra. Låg stabilt på 4:15-tempo fram till Västerbron, där den tuffa passagen gick på 4:45. Restererande 3km gick på ca 4:10-tempo och slutresultat 42:48.

Juli

11/7 Åkte jag och Stina till Skottland för 1 vecka i detta härliga land.

Vi flög till Edinburgh och hämtade där ut den förbokade hyrbilen.

Frukost a la Skottland är en upplevelse. Nja, några rätter hoppade jag över, dock testade jag Haggis.

Att köra bil i Skottland tar sin tid, då det finns massor att se

bilresorna kunde vara dramatiska. Förutom dåliga, smala, extremt kuperade vägar med hinder såsom mötande trafik, får så tillkom idag kor, ösregn och en vind som helst ville slunga bilen över någon av dom bergskammar vi passerade.

Ute på Isle of Skye fanns ett sagolandskap typ Hobbitarnas by i sagan om ringen.

Här fanns också vattensamlingar som tagna ur sagans värld

Självklart regnade och blåste det och Vi hamnade mer än 1 gång i blåsväder

Funderar Du på att åka till Skottland? Gör det, men tänk på följande: skippa badkläder, packa hellre extra regnkläder, förboka hyrbil och hotell (med möjlighet att omboka). Minimera upptagningsområdet istället för att flänga omkring med bilen. Minst 1 adapter för brittiska eluttag. Skovärmare hade vi glömt och fick gå med blöta skor. Kaffe är väldigt dyrt så ta med termos och fyll den på morgonen.

23/7 För ca 1 år sedan började jag planera för att börja tävla på Veterantävlingar, med SM i Söderhamn som debut. Redan då var siktet inställt på år 2017, då jag går upp en klass (M55-59) och blir yngst i min åldersklass

Årets SM i Söderhamn såg jag mest som en tävling där syftet var att kolla in konkurrensen inför nästa år samt springa 1 lopp om dagen för att prova på utan krav på placering

5000m gick på 20:36 vilket var Ok men inte mer....

Efter en god natt sömn och en god frukost var det så dags för dag 2 och 1500m. Jag har testsprungit distansen en gång och fick då 5:40, vilket fick gälla som PB.

Sluttiden på 5:28 är jag riktigt nöjd med, då det är PB med 12 sek och en snittfart på 3:38-tempo

Dag 3 och 10 000m i 31 graders värme. Starten gick och jag fokuserade på att springa energisnålt och avslappnat. La mig på marschfart i ett tempo som skulle sluta på 40-41min. Efter första varvet hörde jag en högljutt gäng heja vid mållinjen. Först trodde jag det var supporters till någon av löparna men började känna igen rösterna och såg banderollen, va fan det är ju mina supporters som åkt hit för att heja. Tack Pia, Desireé, Fredrik, Katri, Marie, Benny, Ann och Bosse.

Vid 2 km hade jag 8:06, men började känna mig yr och konstig. Tog en blöt tvättsvamp som jag använde för att kyla ner min överhettade kropp, men det hjälpte föga. Sänkte farten något men fick inte yrsel eller illamående att släppa. Försökte några varv till på ren vilja men till slut sa någon inre röst, lägg av! Innan du ramlar ihop.....
Det var med tunga steg och sorg i hjärtat jag steg av och gjorde både mina tillresta supporters, Stina och framförallt mig själv oerhört besviken.

Resten av dagen var som ett töcken och när jag vaknade i bilen och förstod att Stina steckkört 25 mil med mig sovandes fattade jag hur illa ställt det verkligen varit.

Enda fördelen med det som hände är den revanschlusta jag nu känner, vilken kommer ta mig hela vägen till flera pallplatser i augusti 2017 då VSM arrangeras nästa gång.

26/7 Efter 8 dagar i Skottland och helgen i Bollnäs / Söderhamn var det så dags för sista veckan av semester.

Det blev en bilfärd till Ullared där Vi checkade in på hotellet och bara slappade en stund innan vi gick in på Varuhuset.

Nästa stopp på vår tripp blev Falkenberg och vår favoritstrand Skrea.

Efter vår mellanlandning i Falkenberg fortsatte Vi mot Skåne och slutdestinationen Kullaberg.

På vägen dit åkte vi upp till den otroliga utsiktsplats utanför Båstad.
Efter en bilresa med vackra naturupplevelser anlände vi till vårt hotell, Kullabergs Wärdshus

Efter ett kortare stopp i Höganäs var Vi så framme i Malmö.

29/7 Denna dag blev Vi och Filips mamma Carina utbjudna till Söderåsens Nationalpark av Emma och Filip. För mig och Stina var det oupptäckt mark så vi visste inte vad vi kunde förvänta oss.

Vi utgick från Skäralid och gick gul slinga. Området var väldigt kuperat och i området finns Skånes högsta punkter.

Augusti

9/8 För ca 5 månader sedan vaknade jag på morgonen och kunde inte lyfta höger arm. När jag försökte gjorde det fruktansvärt ont och jag började kallsvettas. Jag fattade ingenting, hur kunde detta hända under en natt?????

Det tog 1 månad innan jag gick till läkare och ytterligare 1 månad innan jag hade röntgats 2 gånger och fått remiss till ortoped.

Hos ortopeden fick jag besked att det var som jag misstänkt "frozen shoulder" och fick en kortisonspruta i axeln och efter 5 månader var axeln så pass bra att jag kan börja träna styrka igen.

14/8 Det var med stor tveksamhet jag tog beslutet att försöka springa Midnattsloppet Stockholm då jag hela veckan varit seg och somnat på soffan direkt när jag kommit hem från jobbet. Dessutom är hälsenan på höger ben ansträngd och jag har fått den tejpad med Kinesotejp

Sluttiden 44:04 ser jag som ett dåligt resultat men jag är inte överraskad.

20/8 Då var det dags att springa Bellmanstafetten för första gången sedan 2011. I år hade man en nyhet på just lördagens stafett, där 2 av sträckorna bara var 2,5km
med växling mitt i banan vid vätskestationen.

Då jag försöker få lite fart på benen valde jag att springa startsträckan på 2,5km för ett av Fair trade Runners 3 lag

Jag försökte hänga på täten men när jag såg att dom sprang på ca 3:28-tempo drog jag ner något på farten. Första km gick ändå på 3:42 och jag började passera alla dom som tjurrusat från starten och nu började tröttna. andra km gick på 3:52 men då var det bara 500m kvar och jag började en successiv fartökning som avslutades med ca 200m spurt.

Jag är nöjd med tiden och hur jag strategiskt utförde loppet. Liten nyfiken blir man på hur man skulle klarat 5km en dag som denna?

27/8 Var det dags för glädjeruset 5km

Då jag var inne i en ganska tuff träningsperiod med många krävande pass var förutsättningarna inte dom bästa för dagens lopp. Min plan var att försöka få ett bra träningspass på 5km med nummerlapp och medtävlande.

Det var massor av barn / ungdomar som stack iväg som galningar i starten och som sedan blev levande bromsklossar första kilometern. Detta kryssande i början gjorde att första km gick på 4:25 och min frustration var stor. Jag började då succesivt öka farten och vid 1,5km gick jag upp i ledning av loppet (utan att veta om det då). Det var först vid vändpunkten vid 2,5km som jag till 100% förstod att jag ledde loppet.

Det jobbiga med att leda ett lopp är att funktionärerna blev tagna på sängen varje gång jag kom springande och jag fick mer än en gång stanna upp och fråga vart jag skulle. På sista delen fanns ingen funktionär och jag sprang vänster istället för höger och sprang ca 100m extra.

Det positiva var att man mötte sina medtävlande och fick mycket hejarop hela halvan tillbaks till målet.

När det var 1km kvar kollade jag bakåt och såg att min ledning var ganska stor och slog därför medvetet av på takten något.

Kändes grymt skönt att springa över mållinjen som en vinnare på sluttiden 20:59

De stora hjältarna vid denna typ av lopp är alla som deltar men framförallt de som hjälper andra att delta i den gemenskap och glädje som lopp som detta kan ge.

September

10/9 I samma sekund som jag gick över mållinjen på Stockholm Marathon som farthållare insåg jag att detta är något jag vill göra fler gånger. Direkt när jag kom till farthållarrummet erbjöd jag mina tjänster till Stockholm Halvmarathon

Jag blev uttagen att farthålla på sluttiden 1:50, vilket är nästan 20min mot min kapacitet när jag är i form.

Löpning gick ganska lätt vilket gjorde att det fanns till att tjattra med medlöparna och uppmuntra publiken att stötta. Jag är nöjd med min insats då jag gick över mållinjen på 1:49:49

13/9 gjorde jag en tatuering som jag gått och funderat på ett längre tag.

17/9 När jag bokade Kistaloppet såg jag det som ett utmärkt tillfälle att testa viktnedgång via detox i samband med tävling.

Jag fastade hela veckan och drack bara juicer och soppa på buljongtärning. Till tävlingen fortsatte jag fastan och tillförde bara Coca Cola och Nötcreme som energi.

Magen var orolig innan start men inget som störde under loppet. Energin höll också ganska bra. Hade en dipp vid 4km och var tvungen att släppa farthållaren sub 40. Kände mig för övrigt ganska lätt och stark.

Lite hängig över 42:10, men trots allt ganska nöjd med experimentet att fasta 5 dagar innan tävling.

24/9 Dags för Lidingöloppet 15km

Planen var att hålla 4:30 tempo första 13km och sedan spurta sista 2km och få en sluttid på 1:07, vilket är silvertid för män (veteraner 1:14). Planen höll i ca 9km sedan fick jag soppatorsk och raglade fram till vätskestationen 2 km senare. Den tid jag förlorade här orkade jag inte springa igen utan slutade på 1:08:07, vilket var 12 sek sämre än förra året.

Då jag tävlar som veteran fick jag min andra silvermedalj på raken

30/9 fyllde vår dotter Emma 30år

Betyder det att jag är en gammal gubbe? Jag tänker alltid att man är inte äldre än man känner sig och jag känner mig inte en dag äldre än 20 år. Jag är t.o.m. i bättre psykisk och fysisk form än då, jag är dessutom lugnare, mer harmonisk och betydligt klokare då jag har 54 år av livserfarenhet i bagaget

Oktober

9/10 Hässelbyloppet är känt för en snabb bana där många slår personbästa. Min egen plan när jag bokade loppet i våras var sub40.

Tyvärr blev detta ytterligare ett lopp där jag inte kunde leverera och besvikelsen och revanschlustan var stor. 42:00 var 2min för långsamt, 2017, då jävl...

24/10 var jag modell för ett ny klass som lanseras den 9/1 på många Actic. Så här stod det på Actic´s sida.

I januari 2017 lanserar Actic succé-klassen Indoor Running by Actic för våra medlemmar. En gruppträningsklass som utmanar deltagarnas kondition med 30 minuters intervallträning på löpbandet.
Det här är en gruppträningsklass där alla kan vara med, oavsett nivå, du anpassar själv hastighet efter din förmåga - på Indoor Running by Actic blir du aldrig ifrånsprungen!

November

9/11 åkte jag och Stina till Istanbul som vi räknar som en av våra absoluta favoritstäder, men något hade hänt....
Självklart går man inte bara förbi Hagia Sofia utan att stanna upp och beundra denna ståtliga byggnad som i mina ögon är ett av historiens mästerverk.
Då vi ändå var i Istanbul hade Stina och jag bokat att springa 15k som var ett av loppen under Istanbul Marathon. Då jag är medlem i Nike Running Club fick jag extra text på min tröja.
Hann med några bra löprundor innan loppet.
13/11 Istanbul Marathon 15k
När jag anmälde mig var målet i våras var målet sub60 men allteftersom säsongen gick och resultaten uteblev korrigerade jag till sub65. Men sjukdom och skador veckorna innan korrigerades målet till Sub70 men även det kändes avlägset. Därför blev jag ändå positiv överraskad när jag lyckade springa i mål på 67min.
Efter målgång hämtade jag ut min väska, bytte tröja, tog av chip och mötte upp Stina. Sprang framför och agerade pace på hennes sista kilometer. Vilken kämpe, vilken bedrift!!! stolt make.
Mina fars dags presenter blev dels att gå på ett riktigt hammam i Istanbul. Det råkade bli det 300 år gamla och högst rankade badhuset. Jag får skållhett vatten över mig och när huden är mogen blir jag torrmoppad, masserad och intvålad så löddret gör underlaget halt som såpa. Min ca 150 kg massör lägger hela sin kroppvikt när han masserar och jag väntar bara på att ben ska brytas. Denna massage får tidigare idrottsmassage jag fått att framstå som smånyp. När vi äntligen var klara fick jag sitta ner i nästan 10min för att återhämta mig. Bara 1 timme senare kände jag mig pånyttfödd och en erfarenhet rikare.

En personlig betraktelse efter våra 6 tillfällen i Istanbul är att terroristerna har lyckats med sin strategi att skrämma bort turister i syfte att skada Turkiet. Andelen turisterna är lägsta någonsin. Fullsatta turiststråk är i det närmsta folktomma och butiker, bazarer i turistområden stänger betydligt tidigare. Andelen poliser på gatorna är mycket större och deras vaksamhet är klart förhöjd. De flesta sevärdheterna har t.ex. Säkerhetskontroll och vi har flera gånger blivit stoppade av polis som velat titta i ryggsäck / väska

Vi störs inte så mycket av den ökade säkerheten och känner oss inte speciellt utsatta eller hotade.Andelen kvinnor som är helt eller delvis beslöjade har ökat markant de sista 3 åren, håller Turkiet på att bli mer muslimskt? Jag förespråkar religionsfrihet så detta är bara en personlig betraktelse
Vi håller fortfarande Istanbul som en av våra favoritstäder och kommer garanterat återvända inom kort.

Vi rekommenderar starkt alla som inte varit här att åka hit. Staden är fantastisk, människorna tillmötesgående och utbudet är enormt.

20/11
För 4:e året i rad skulle Stockholm tävla mot Skåne på löpband enligt upplägget 12 löpare som springer på 12 löpband i 6 timmar. Dom som kommer längst efter 6 timmar vinner. Stockholm har vunnit eventet 2 gånger och Skåne 1 gång.
Kl. 10:00 startade löptävlingen på Actic Kista och Olympen. Stockholm vann denna gång ganska ohotat med 44.06km

Parallellt med min uppgift som tävlingsledare för löptävlingen ledde jag även ett spinningpass på 6 timmar där uppgiften var att peppa löparna via musik, engagemang, dans och sång.
Deltagarna på spinningen tog sin uppgift att agera hejaklack på största allvar och löpare lyftes stundtals av alla hurrarop.

December
6/12 - Då Väsby IK inte har någon som helst verksamhet har jag under hösten letat efter lämplig klubb i närområdet. Valet stod mellan Märsta, Hässelby och Tureberg.
Valet blev till slut Tureberg som verkade ha en bra verksamhet för sina veteraner. Den nya inomhushallen vara också en aspekt som hjälpte till.

8/12 - Förra julen fick jag ett presentkort till Salming runlab i julklapp av Stina. Då jag var halvskadad ville jag inte göra analysen just då utan har väntat ända till nu.
När jag hade sprungit klart själva testet fortsatte jag springa i 5:00-tempo i ca 10min samtidigt som datan från rörelseanalysen bearbetades av speciell mjukvara som genererades i en biomekanisk modell och producerade en rapport full av grafer och annan data. Tillsammans med experten från Salming fick jag en genomgång av rapporten och min löpteknik jämfördes med en stor samling oskadade elitlöpare.
Det mesta såg riktigt bra ut och jag låg ganska nära eliten i många moment. Det utlåtande jag fick var följande:
Du gör mycket som är bra, Joakim! Det finns några bitar i din löpteknik där det finns utvecklingspotential. Viktigast är höften, som behöver bli mer stabil för att kraften ska gå i horisontell riktning istället för uppåt, vertikalt. Det kommer att leda till rappare markkontakt och mindre energiåtgång.
Jag rekommenderar starkt alla som tar sin löpning seriöst att göra detta test då man får svart på vitt hur kroppen rör sig i löpmomentet.
Hade turen att få några ord med denna legend efter testet

10/12 - I mitt arbete som Platschef på Actic Kista har jag kommit i kontakt med Oskar Svärd och hans träningsgrupp Optima-Ski. Detta har lett till ett samarbete där Optima-Ski har Actic kista som bas för sin Stockholmsverksamhet.
Denna dag höll Oskar Svärd en utbildning i vallning där han fick låna mina skidor som skräckexempel, då jag slängt in dom i garderoben efter ett misslyckat Vasalopp för 3 år sedan.
Efter vallningen höll Oskar en cirkelklass med övningar likt dom som elitåkare inom längdskidor tränar.
Då Vi var ojämna par fick jag träna ihop med honom.

Jag skrev 194st blogginlägg under året så det tog en stund att läsa igenom alla för att få ihop denna sammanfattning. Hoppas jag inte tråkade ut dig med min årsberättelse. Så här är mitt liv och jag är jättenöjd med allt jag fått uppleva.
Nu satsar vi järnet på att 2017 ska bli minst lika innehållsrik  • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1734