ResorPosted by Krutgubben 2017-11-01 07:12:51Dagen började med en helt underbar löprunda barfota längs den långa härliga stranden.

Intog en helt underbar frukost, så långt ifrån den katastrofala i Jerusalem. Hur kan det vara så stor skillnad?
Tog sedan en lång promenad längs stranden från den nya staden Tel Aviv, grundad 1909, till det bibliska Jaffa som med sina 4 000 år är en av världens äldsta städer.
Lite fakta om Jaffa:
Staden Jaffa grundades av fenicierna som en hamnstad för cirka 4 000 år sedan. Staden nämns också i Jonas bok i Bibeln. Det sägs att det var från Jaffas hamn som
Jona seglade till Tarshish för att försöka undgå Guds kallelse. Vissa anser att Jaffa fått sitt namn efter
Jafet, Noahs son, som återuppbyggde staden efter det att syndaflodens vatten dragit sig tillbaka.
Jaffa är full av legender men även rik på verklig historia. Staden hamnade under feniciskt, och sedan egyptiskt, styre när de erövrade staden cirka 1400 år före vår tideräkning. Den blev dess huvudsäte för områdena öster om Sinai. I samband med att Egyptens makt minskade, övergick Jaffa till Israel under kung Salomo och blev kungadömets främsta, och enda, hamnstad mot Medelhavet. Det var genom Jaffas hamn som kung Salomo lät importera cederträ för att bygga Templet i Jerusalem.
Jaffa var länge den enda vägen till Jerusalem och staden blev därför mycket viktig under korsfarartiden, då den blev huvudhamn för kungadömet Jerusalem. Den behöll sin vikt när Palestina var en del av det turkiska imperiet och det var även via Jaffa de flesta pilgrimer tog sig till det Heliga Landet. Under den sista turkiska perioden var Jaffa inte bara en infart till Palestina utan även den största och ekonomiskt viktigaste staden i området.

Passade på att fota lite längs med vägen


Utsikten från Jaffa in mot Tel Aviv var magnifik.

Gränderna är trånga men mysiga

Från Jaffa gick vi ca 2km för att komma till basar-området Camel Market

Där åt jag en kryddstark men jättegod Falafel, handlade lite krims krams och bara njöt av skådespelet som utspelades. Där försäljarna försökte marknadsföra sina produkter på olika sätt, där kunderna ohämmat prutade m.m.
Väl åter på hotellet blev det en siesta då stordåd skulle utföras något senare...
Tel Aviv night Run hette loppet jag hade bokat och skulle motsvara vårt Midnattslopp. Lämnade hotellet ca 19:30 för att gå/jogga dom ca 3km till starten som skulle gå 20:30.
Det visade sig vara något längre än 3km så jag var framme vid starten 20:10. Där fanns ingen väg in till fållan och alla skyltar var på Hebreiska. Fick till slut hjälp och bli instruerad att springa runt så jag kom bakifrån in i fållan. Började bli lite stressad då det var närmare 30 000 personer ivägen.
Yrade omkring en stund och tog mig till slut in i fållan, men då var kl. 20:26 och 4 min till start och jag hade ca 5000 personer framför mig. Trängde mig fram i rasande fart men befann mig fortfarande i den bakre halvan när startskottet gick.
Dom framför mig tog det lugnt och tjoade och tjimmade medans jag zick zackade för fullt. Första km gick på 6:12 och det var fortfarande massor av rundningsmärken framför.
Så fortsatte det i ca 5km och loppet kändes som intervallträning med snabba rusher, gå/ lufsa. Efter 5km började leden tunnas ut men då var jag för trött för att kunna dra nytta av möjligheten att springa på.
Lite över 23 grader gjorde att jag svettade kopiöst och tröjan blev till slut dyngsur och kändes som en fångströja. Likt många drog jag av mig den och sprang med bar överkropp och kunde korsta mållinjen på strax över 45min, då med sista fem på ca 20:30.

Blev en av dom svettigaste medaljerna på många sätt

Det blev en lång extremt jobbig promenad hem där energidryck var det som fick benen att gå framåt. Stegmätaren slutade på nästan 50 000 steg gjorde i temperatur 23-29 grader, puh











ResorPosted by Krutgubben 2017-10-29 12:41:53Söndag morgon i Jerusalem innebar löprunda upp till toppen av Oljeberget. Sprang sedan på, för mig okända delar av berget och höll på att bli hundmat när jag försökte gena genom ett skogsparti. Där mötte jag en hel flock vildhundar som först blev lika rädda som jag men sen var rejält aggressiva. Backade försiktigt undan och dom lugnade ner sig.
Kom in i del med höga staket och taggtråd så den bilden för symbolisera hur verkligheten kan vara för de Palestinier som inte släpps in i Israel.
Efter dusch och frukost gick vi som vanligt ner till gamla stan och shoppade lite i basarerna.
Heliga gravens kyrka i Jerusalem har vi besökt varje dag 1-3 ggr.
Går man oplanerat i gamla stan leds man dit av en osynlig hand. Flera gånger har jag kommit på mig själv med att helt plötsligt stå utanför denna kyrka utan en aning hur jag kom till platsen som sägs vara platsen för Jesu grav och Golgata.


Här finns alltid massor med människor, allt från kopter, ortodoxa och armenier som firar gudstjänst, och så förstås, mängder av turister.
Att ständigt vara omgiven av mycket människor blir till slut en aning stressigt. Därför begav oss till Austrian Hospice och tog en god guladchsoppa som lunch, Mmmm

Byggnaden "The Austrian Hospice" skiljer sig från mängden där den står i ett hörn i utkanten av den arabiska basaren i Jerusalem, ett stenkast från Gravkyrkan, Klippmoskén, Västra muren och Olivberget.

Huset är i vit sten och ingången och entrédörren är pampiga och stora. För att komma in ringer man på en liten dörrklocka.
Innanför hospicets dörrar försvinner gatans larm och ett stilla lugn infinner sig. Man kan ta sig upp på takterassen och får där en vidunderlig utsikt över Jerusalem, rekommenderas verkligen.

Judarnas heligaste heliga finns på Tempelberget och är förbundsstenen. Det är denna plats Judarna är vända mot vid bön oavsett vart i världen dom befinner sig.
Muslimerna byggde klippdomen (guldfärgade) med flit ovanpå Judarnas heligaste plats (1) och gjorde därmed platsen otillgänglig för Judarna. Platsen i sig själv har ingen helig betydelse för muslimerna utan det som är det heliga för dem är moskeen ca 150m därifrån (2).
Detta har gjort att den närmsta plats en jude kan vara det heligaste heliga är klagomuren (3) och därför utför man sin bön där.

Jag upplever staden och människorna som väldigt toleranta mot varandra och varandras tro. Vad jag inte kan förstå är varför bara Tempelberget ska tillhöra muslimerna när platsen är så extremt viktig för judarna men även för Kristna.
Låt alla få vara på denna plats på lika villkor så som den var när den var i judarnas ägo en gång i tiden. Då skulle ingen klagomur behövas då det inte längre skulle finnas något att klaga på.
Nu kan jag inte alla politiska turer men detta är min högst personliga åsikt.









ResorPosted by Krutgubben 2017-10-28 13:24:13Lördag i Jerusalem för mig innebär tidig kaffe och därefter löprunda.
Dagens runda var nog den bästa hittills, då jag kunde hålla hyfsad fart på tomma gator.

Lördag i Jerusalem innebär Sabbat för judar. Sabbaten är den viktigaste högtiden i den judiska kalendern, därför att den infaller vecka efter vecka.
Sabbaten börjar vid solnedgången på fredag och pågår till och med solnedgången på lördag. Sabbaten inleds med att husmodern i den judiska familjen tänder sabbatsljusen och läser en välsignelse som lovprisar Gud för att han lärt dem att helga hemmet, genom att utföra denna mitsva (påbud).

Mannen ber och välsignar hustrun, barnen, brödet och vinet. Middagen som inleder sabbaten är alltid extra festlig, både när det gäller mat och dukning.
Sabbaten är en påminnelse och en symbol för judarna om att de har blivit befriade från slaveriet i Egypten. När de var slavar under egyptierna fick de arbeta från morgon till kväll alla dagar i veckan. Nu, när de är fria från slaveriet, kan de vila från sitt arbete på den sjunde dagen.
Lördag i Jerusalem för muslimer innebär att baserområdet i gamla stan sjuder av liv och kommersen är på topp.

Lördag för Kristna i Jerusalem innebär att fler vandrar i Jesu fotspår längs Via Dolorosa

För oss turister blir denna blandning en otrolig upplevelse och en perfekt inramning av hur en lördag kan vara i Jerusalem.





ResorPosted by Krutgubben 2017-10-25 18:55:24Klockan ringde den okristliga tiden 03:45 och det var bara att masa sig upp och käka frukost för att sedan rulla mot Arlanda. Detta är Stina's arbetsplats så därför blev det en Hel del stopp på vägen då hon verkade känna varenda människa som jobbade på flygplatsen längs med vår väg fram till Gate 18 och Norweigans flight mot Israel och Tel Aviv.
Resan gick snabbt, då jag hade fullt upp att redigera spellistor på Spotify och innan jag visste ordet av gick vi ner för landning. På Ben Gurionflygplatsen gick allt smidigt och vid Passkontrollen sa jag bara Tel Aviv Run så vinkades jag vidare utan ytterligare utfrågning.
Vi tog en shuttlebus som är en billigare variant av Taxi som åker när den blir full. Idag valde chauffören att åka på den väg som bara är för Israeliter trots att Palestinska bosättningar fanns på båda sidor.

Vid en av platserna utanför Ramallah kom det svart rök och där sitter det tydligen ibland Palestinska krypskyttar

Äntligen framne i Jerusalem och Hotell St. George Landmark och rastlös som en vindrutetorkare i Sverige just nu.

Drog på mig träningskläderna och sprang ett varv runt gamla stan, längs med muren.

Sist vi bodde på hotellet i mars 2014 var takterrassen stängd men nu var den öppen. Liten mysig pool med vidunderlig utsikt över staden. Slappade en stund innan det var dags att ge sig ut på stan.

Hotellet ligger bara ett stenkast från gamla stan och vi tog oss snabbt till Damascus Gate. Vi promenerade genom det muslimska området och kände oss direkt som hemma då likheten med våra favoritkvarter i Istanbul var slående.
Vi drogs sakta men säkert mot den kristna delen av gamla stan och hamnade till slut på den för kristna heligaste platsen, nämligen Holy Sepulcher church eller den heliga gravens kyrka som den heter på Svenska.

Den anspråkslösa entreen dolde den mest religiösa upplevelse jag i mitt 55-åriga liv någonsin upplevt. Vi kom precis när gudtjänsten hade påbörjats och dom otroligt gripande scenerna trollband alla som var på plats.

Då denna plats gjorde så starkt intryck läste jag på lite extra om kyrkan och detta är en sammanfattning av det jag hittade:

Den heliga gravens kyrka, även Uppståndelsekyrkan, är en kyrkobyggnad i Jerusalem. Det är den kyrka som helgats åt Kristi grav. Den ursprungliga byggnaden tillkom år 335, brändes av perserna år 614 och förstördes till stora delar den 18 oktober 1009 under den muslimske kalifen al-Hakim bi-Amr Allahs styre. Kyrkan återuppbyggdes åren 1027-1048.
Kyrkan, som byggts på en plats som finns nämnd i skriftliga källor från 300-talet, innehåller den grav som av många kristna idag anser vara Jesu, och som vid den tiden vördades som sådan. Platsen som kyrkan är belägen på, anses också av vissa vara platsen där Jesus korsfästelse ägde rum, Golgatavandringen, och i kyrkan finns reliker av det sanna korset, som enligt traditionell, äldre uppfattning är det kors som användes vid korsfästelsen.
Kyrkan är säte för patriarken av den Grekisk-ortodoxa kyrkan i Jerusalem, åt Romersk-katolska kyrkans högsta företrädare i staden, samt Armenisk-apostoliska kyrkans företrädare. Därtill används kyrkan av Koptisk-ortodoxa kyrkan, Etiopisk-ortodoxa kyrkan, och Syrisk-ortodoxa kyrkan
Kyrkan öppnas och låses av hävd av två muslimska väktare eftersom de fyra kristna grenarna inte kunnat hålla sams.
Vi åt en lättare middag bestående av falafel, hummus, bröd m.m. Då vi ändå var i krokarna gick vi till världens äldsta tatuerarstudio som heter Razzouk ink och kollade in förteckningen av dom 700 år gamla grundplåtarna. Blir nog en sväng det för en tatuering.

Ganska snart var vi framme vid slutmålet för promenaden, Western Wall.



Den mur som kallas "klagomuren" eller Västra muren är i själva verket den enda återstående delen av den mur som en gång i tiden omgav tempelområdet i Jerusalem. Det var kung Herodes som lät uppföra den här muren vid tiden för vår tideräknings början i syfte att utvidga den gård som omgav själva tempelbyggnaden. Arbetet påbörjades omkring år 20 f Kr och alltsamman stod färdigt år 64 e Kr.
Svartklädda ortodoxa judar står i vaggande, mumlande bön framför Klagomuren. De ber att de en dag ska kunna återuppföra det tempel som kung Salomo enligt judisk tro byggde på Tempelberget för 3000 år sedan.
Andra troende nöjer sig med att andäktigt vidröra de stora stenblock som är de mest symbolladdade föremålen i Jerusalem. Klagomuren är judarnas heligaste plats, och varenda liten spricka mellan stenarna är fullproppad med små vikta papperslappar; böner till Jahve – Gud – om bot från sjukdom, framgång i yrkeslivet eller tur i kärlek. Varje år plockas en miljon små bönelappar bort från muren och grävs ned i helig mark.
Klagomuren är öppen för alla, men alla besökarna måste först gå igenom en ”flygplatskontroll” med metalldetektor och genomlysning
Trött efter en hård resdag satt jag och spånade på vad dessa herrar kunde ha i sina tankar.

Jag är inte jättenöjd med frisyren, men ändå....
Nu är det färdigklagat för idag....

Var tusan ställde jag bilen?
Fler förslag??














ResorPosted by Krutgubben 2017-07-10 07:31:35
Gick upp redan vid kl. 06:30 och stack ut och sprang en återhämtningsrunda. Dom enda som inte kinesade var jag och......

Frukosten smakade extra gott efter löpningen. Att servera Rysk Champagne till frukost är i mitt tycke lite magstarkt, men det fanns dom som drack.

Vi fick lämna Ryssland med att BARA visa passet 2ggr, har dom börjat slappna av???
Tågresan till Helsingfors gick smidigt på det hypermoderna tåget. Gick sedan långsamt bort mot Viking Line för avresa mot Sverige.
Båtresan blev en eufori i frosseri men det var det värt, man måste få unna sig ibland för att orka med vardagen.
Vårt slutgiltiga omdöme om resan till St. Petersburg är följande:
Att ta färja och tåg kan vi rekommendera om man inte är stressad då resan tar 24 tim i anspråk enkel resa. Finlandsbåtarna är trevliga och den här årstiden då man kan sitta ute och se skärgården passera förbi. God mat, spel och dobbel, finsk karaoke ger en extra guldkant på båtresan.
Tågresan mellan Helsingfors och St. Petersburg tog 3 tim med hypermodernt tåg och rymligt med plats.
Till skillnad mot flyg hamnade vi mitt i stan med 2 stationer med tunnelbanan för att komma till hotellet.
Vårt hotell var av absolut toppklass och hyfsat nära till allt.
Det mesta var något dyrare än vi mindes från förra året. Vi lyckades dock hitta båda billiga marknader och prisvärd kost så vi är nöjda
Vi hann utforska alla de sevärdheter vi ville både till fots, med båt och genom en 3-tim personlig guidning som ingick i vår resa. Den kulturella delen blev vi därför också nöjda med.
En av anledningarna till resan var att jag och Stina ville springa en löptävling på 10km. Vi gjorde båda resultat som vi är stolta över så det sportsliga är. Vi också nöjda med.
Summa blir 9 rubel av 10 och det enda som gjorde att det inte blev full pott var de begränsade möjligheterna till träning utomhus i centrala delarna av staden.



ResorPosted by Krutgubben 2017-07-08 16:41:40
Åt frukost något senare och vilken kaos det var. Saknades det kaffekoppar, hämtade dom en i taget, fast vi var 4-5st som stod i kön till kaffet, likadant med tallrikar, bestick m.m. Det som man i Sverige fixar på en person behövdes det 4st i Ryssland.

Efter frukost begav vi oss ner i tunnelbanan som på grund av stadens geologiska egenskaper är en av de djupaste tunnelbanesystemen i världen. Varje natt stängs tunnelbanan för mindre reparationer.

Stationen Avtovo räknas som den vackraste och kan jämföras med några i Moskva.

Vi åkte till stationen närmast Isak-Katedralen och gick sista biten. Katedralen är stadens största kyrka och dess kupol innehåller över 100kg guld.

Vi gick upp för de 300 trappstegen till katedralens kolonnad

Där fick Vi en perfekt utsikt över staden.

Efter besöket fick Sverige's fiende no:1, Peter den store, någon timme av vår uppmärksamhet.

Vi började med att gå till statyn

Då det är festival i stan pågick här olika evenemang typ militärparader,tal m.m.

Peter den store skapade en väl fungerande armé och en skärgårdsflotta som omgående blev ett hot mot det svenska Östersjöväldet. För Peter den store var Nederländerna en stor inspirationskälla, när han år 1703 lät anlägga sin nya huvudstad. På en ö i stadens blivande centrum uppförde han Peter Paul-fästningen som försvar mot svenskarna

Vårt nästa besök blev fästningen och dess omgivningar. Den konstgjorda stranden blev en skön vilostund för våra trötta ben.

Här satt vi på en stock och bara andades in den historiska atmosfären

Bredvid satt en ryss med den största katt vi någonsin sett

Efter en halvtimme i stillhet stördes lugnet av en närgången helikopter.

Vi gick då vidare till Peter den stores stuga

Det första Peter lät uppföra i sin nya stad var en liten timmerstuga, som i dag är stadens äldsta kvarvarande byggnad. Här föredrog den över två meter långe tsaren att bo, trots god tillgång på palats. Stugan kläddes i sten av
Katarina den stora och fungerar numera som museum. Timmerstugan finns inuti stenhuset lite som ett kinderägg.

Nästan all interiör är original

Härifrån gick sedan färden hem via denna tefatsliknande tunnelbanestation med namnet Gorkovskaya

Nu laddar vi för lopp imorgon
Da svedanja



















ResorPosted by Krutgubben 2017-07-07 12:19:51
Idag var det dags för vår enda organiserade utflykt i St Petersburg
Stadsrundtur med engelsktalande guide kl. 09.30 – 12.30 stod på schemat. Olga mötte oss i hotellets reception med skylten ”PETERSSON”.
Vi åkte en lyxutrustad Mercedes till bl.a. Uppståndelsekyrkan

Uppståndelsekyrkan är en kyrkobyggnad i Sankt Petersburg. Kyrkan kallas också "Kyrkan på blodet", eftersom Alexander II mördades på denna plats 13 mars 1881. Kyrkan byggdes senare till hans ära.
Sägnen sägar att det önskemål man viskar i sfinxens öra kommer att förverkligas.

Vad jag viskade? Min hemlighet, meddelar när den slår in.
När vi ändå var i krokarna passade vi på att hämta ut nummerlapparna inför söndagens tävling.

Något som Stina är världsbäst på är att hitta billiga shoppingområden. Detta låg hyfsat centralt och vi var enda turisterna.

Bilden kunde lika gärna vara från basarerna i Istanbul när Stina och river bland kläder som kostar 10kr plagget.

Att springa i centrala St. Petersburg är nästintill omöjligt. Vi fick ta tunnelbana och gå en bit innan vi hittade ett lämpligt grönområde. Skönt att bara hålla igång kroppen innan loppet.






ResorPosted by Krutgubben 2017-07-06 10:29:59
Vaknade med ett ryck, kollade klockan, 07:18, helv... Skrek jag! Insåg att jag inte försovit mig utan var på Viking Line och hade gott om tid.
Åt en god frukost utan att frossa av alla godsaker utan höll mig till beprövade livsmedel.
Vid kaj promenerade Vi över till Centralstationen för vidare transport till St. Petersburg. Döm av vår förvåning när tåget visade sig vara hypermodernt med alkt mat kan önska av en tågresa. Långt från det gamla tåg vi såg framför oss när vi bokade resan.

Visade passet 2 ggr på 30min och fick fylla i dessa mikroskopiskt små migrationspapper.
Fick fotografera och förstora för att kunna läsa ( kanske dags för en synundersökning)
Äntligen framme i S:t Petersburg, Rysslands andra största stad - den mest europeiska av ryska städer - på många sätt så orysk, anlagd för att vara fönstret mot Europa av tsar Peter den store - namnet är efter honom



ResorPosted by Krutgubben 2017-07-05 21:27:46
Efter förra årets resa i Ryssland fastnade Vi för St Petersburg som stad. Vi började direkt efter hemkomst planera för nästa besök.
Denna gång försökte vi hitta en passande löptävling att kombinera resan med.
Efter en del letande hittade vi White Nights marathon och 10km den 9/7.
Det enkla sättet att ta sig dit vore en timme med flyg men varför göra det lätt för sig. Vi kontakta Östresor som satte ihop ett paket med båt från Stockholm till Helsingfors och därifån tåg till St Petersburg
Sitter nu på Viking Line och lyssnar på karaoke, vilket nästan är värt hela resan. Har dom ingen som helst självinsikt? Dom är så dåliga så det blir underhållning på hög nivå. Finsk folkmusik avlöstes med Elvis lookalikes.
Dök det upp någon som kunde sjunga blev det genast tråkigt.
Maten på båten var förvånadsvärt bra (eller så var det jag som var hungrig som en varg). Här är ett axplock av vad jag åt.

Eftersom jag uppfattas som hälsosam blev det inga bilder på desserten



ResorPosted by Krutgubben 2016-11-13 14:15:23Förutom att springa Istanbul 15km (se separat blogg) hann vi med en del annat

Mina fars dags presenter blev dels att gå på ett riktigt hammam i Istanbul. Det råkade bli det 300 år gamla och högst rankade badhuset. Jag får skållhett vatten över mig och när huden är mogen blir jag torrmoppad, masserad och intvålad så löddret gör underlaget halt som såpa. Min ca 150 kg massör lägger hela sin kroppvikt när han masserar och jag väntar bara på att ben ska brytas. Denna massage får tidigare idrottsmassage jag fått att framstå som smånyp. När vi äntligen var klara fick jag sitta ner i nästan 10min för att återhämta mig. Nu 1 timme senare känner jag mig pånyttfödd och en erfarenhet rikare.

Dels fick jag gå på Istanbul förnärmsta Café och käka efterrätt

Cafeét är rankar bland dom 25 bästa i världen och är ett Eldorado för den som gillar Baklava, Turkish delight eller välsmakande puddingar.
Stort tack Emma.



ResorPosted by Krutgubben 2016-11-12 06:40:37
Morgonkaffe och sen......

Oh, oh, oh, oh, oh, sometimes I get a good feeling, yeah
I get a feeling that I never never never never had before, no no
I get a good feeling, yeah
Oh oh, sometimes I get a good feeling, yeah
I get a feeling that I never never never never had before, no no
I get a good feeling, yeah
Flo Ridas låt Good feeling får sammanfatta denna underbara dag i Istanbul som började med en skön löprunda längs med havet. Dagens frukost blev en repris av gårdagen, men med dubbla volymen, man blir ju svulten av att röra på fläsket :-)

Efter frukost tog vi spårvagnen till färjelägret och tog färjan till Üsküdar på Asiatiska sidan. Där bytte vi båt och åkte tillbaks till Europa och Besiktas.
Efter ca 15min promenad nådde vi dagens marknadsplats
Allt var extremt billigt och dessutom prutbart.

Jag köpte själv bra fodrade kläder av märket Jack Wolfskin till en bråkdel av priset i Sverige. Nu kommer jag garanterat inte frysa i vinter.

Vi åt en lokal inhemsk måltid till lunch. Den tillagades av en mycket trevlig men bestämd dam.

Nöjda och belåtna promenerade vi till Dolmabachepalatset.

Här stannade vi för att vila benen och dricka en kopp kaffe samtidigt som vi tittade på skådespelet som trafiken på Bosporen bjöd på.

Precis bredvid låg fotbollslaget Besiktas arena och med tanke på antalet poliser och de tillströmmande var det nog match på gång

Trötta släntrade vi in på hotellet för en stunds siesta och sedan middag på stan. Avslutade kvällen med en stor kaffe mitt emelan blå moskén och Hagia Sofia. Snacka om att känna historiens vingslag











ResorPosted by Krutgubben 2016-11-11 07:05:05
Vaknade imorse och inget vatten i kranen. Gick till receptionen och får svaret "no water, maybe today if we are lucky"
Köpte vatten för att klara det nödvändigaste men skänkte även som ständigt lever med vattenbrist en tanke.

Idag hade vi bestämt oss för att utforska området kring Gyllene hornet. Så vi tog oss till färjorna och betalde dom 12kr / person resan kostade.

Gyllene hornet är en vik av Bosporen i Istanbul i Turkiet. Det Bysantinska riket brukade vid belägringar stänga ute den angripande flottan från Konstantinopels hamn genom att dra en kedja över Gyllene hornet
Efter ca 30min var vi framme vid ändhållplatsen Eyüp. Där besökte vi en av världens mest heliga platser efter Mecka, Medina och Jerusalem, Eyüp Sultan moskén och Abu Ayyab al-Ansari's grav.

Varje dag besöks moskén av tusentals människor. Abu Ayyab al-Ansari var följeslagare och fanbärare till profeten Muhammed, och dog under den första arabiska belägringen av Konstantinopel runt år 670. Hans grav är Istanbuls viktigaste islamiska helgedom.

Idag var det extra mycket folk då det var fredag.

Efter besöket vid Eyüp Sultan moskén tog vi linbanan upp till Pierre Loti Coffee House, som ligger på en grönskande kulle.

Här Njöt vi av en kopp kaffe och den underbara utsikten över Gyllene Hornet.

Linbanan ger ett fågelperspektiv över Gyllene hornet under sin stigning till kaféet - 550 meter upp på bara 115 sekunder. Kaféet har fått sitt namn efter den franske författaren och poeten, Pierre Loti, som var mycket förtjust i Istanbul och skrev när han satt på detta kafé och njöt av utsikten.
Vi gick sedan tillbaks till moskeén och nu kryllade det av folk då vi kom precis vid fredagsbönen. Vi tittade på den religiösa föreställningen framför oss där folk t.o.m rullade ut den medhavda bönemattan utanför i brist på plats.
Vi gick sedan till färjelägret och tog båten samma väg tillbaks. Vi genade genom bazarområdet hemåt och där var det extremt mycket folk i rörelse.

Hemma och fungerande vatten, tjoho, vad glada vi blev. Tog en stunds siesta och drog sedan ut på stan igen.

Stina ville tvunget ner till Bazarområdet för att köpa strumpor, varför denna fredagskväll i Istanbul går under benämningen strumpracet.

Alla ni som får mjuka paket från Stina, grattis till ett par strumpor från Istanbul.











Choose image for share content |
---|
|