Krutgubben

Krutgubben

Välkommen

Somliga människor behåller sina upplevelser för sig själva. Jag delar gärna med mig av mina och du får vara med på resan.

Stockholm halvmarathon 2017 som farthållare

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-09-12 06:29:34

Jag verkligen älskar att vara farthållare. Den tacksamhet man får efteråt lever man på länge.

När jag fick frågan om jag ville vara farthållare på Stockholm halvmarathon tvekade jag inte en tusendel. I år valde jag att springa på 1:45 istället för 1:50 som förra året.

I år stod jag dessutom kl. 10:00-14:30 och skötte farthållaretältet, där vi delade ut armband och berättade hur farthållningen går till.

I år hade jag förmånen att springa med vännen Guillermo som är en rutinerad ledare från TSM och en grym löpare.


Efter ca 1km var det dags att göra sig av med ballongen. Springer fram och ska ge den till några barn. Snöret men ballongen fastnar i flaggan. Barnen skriker av förtvivlan när hjälten och fotografen Benny får tag på ballongen och kan ge barnen den. Vilken dramatik.

Att springa på 1:45 efter att ha stått på kullersten i nästan 5 tim och dessutom inte tillfört tillräckligt med energi blev en större utmaning än jag först anat. Vid 16km var det segt, men inte värre än att jag kunde plåga mig de sista 5km.

Gick över mållinjen på nästan exakt utlovad tid och hade ett 15-tal deltagare som tackade för farthållningen, sånt värmer.

På vägen hem var det stopp i pendeltågstrafiken och det som brukar ta 30min tog närmare 2tim. Jag somnade som en klubbad säl när jag kom hem.

Syns nästa år • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1809

Upp som en sol ner som en pannkaka

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-08-16 11:04:43

Jag har under 1 års tid varit envis som synden, med en vilja av stål, tränat som ett flitigt bi och hållit mig frisk som en nötkärna mot ett enda mål. Jag har konstant varit hungrig som en varg men med en dåres envishet lyckats nå min målvikt.

Jag har under året gått från långsam som en snigel till snabb som vessla på bana. Min förhoppning var att dyka upp på SM som gubben i lådan och slå alla med häpnad.

Jag borde anat oråd när träningen gått som på räls och de träningstävlingar jag gjort passat som handen i handsken och gått som smort. Jag har kunnat flyga fram som ett yrväder och ständigt vara glad som en lärka över min kropps förmåga att utvecklas min ålder till trots.

Efter senaste tävlingen i Halmstad kände jag mig yster som en kalv på grönbete och var glad som en lax. Livet lekte och jag trivdes med tillvaron som fisken i vattnet.

Den fysiska uppladdning var därmed klar och jag gick in i min tävlingsbubbla där jag började jobba med positiva målbilder och allt negtivt som stress, oro, rädsla och prestationsångest skulle ersättas av koncentration, fokusering, viljestyrka och en stark ambition att lyckas.

Jag har medvetet hållit mig tyst som graven och undvikit att använda min smartphone då minskad stress från omgivningen har varit en viktig del av uppladdningen.

Nu har jag bestämt mig att ta bladet från munnen och berätta vad som hänt. I söndags åkte vi till Malmö för som en sista fas av uppladdningen inför resan till Karlskrona på torsdag.

När Vi lastade ur bilen högg det till i ländryggen och jag skrek till som en stucken gris. Drog trots det på mig löparskorna för en lugn runda men kunde inte lyfta benen då höftböjarna hade låst sig. Försökte springa några kilometer för att se om det skulle lätta när musklerna blev varma men icke, ragglade omkring som en drogad Ozzy Osbourne men blytunga ben, stel som en pinne och såg säkert ut som sju svåra år.

Väl hemma satt jag mig ner och började analysera läget. När jag försökte resa mig var det som om jag satt fast i en rävsax, jag kom inte upp. Jag kände mig gammal som gatan och trots att jag normalt är stolt som en tupp fick jag falla till föga och be om hjälp.

Vis av erfarenhet trodde jag att denna skada skulle släppa efter någon dag och fattade först ingen större oråd. När jag vaknade dagen efter att ha sovit som en klubbad säl började jag ana oråd då smärtan var etter värre och jag var vit som ett lakan. Jag började redan då känna att livet rasade som ett korthus men försökte hålla god min.

Tog hjälp av alla tillgängliga medicinska kunskaper men dessa ingav tyvärr inget hopp utan enbart förtvivlan. Från att känna mig stark som ett oxe kände jag mig späd som en sparv och mina förhoppningar om start sjönk som en sten. Jag beslutade avvakta en dag till med förhoppning om bättring. Tyvärr kändes ingen förbättring på tisdagen och efter en förmiddag i grubbleri där jag var lika pratsam som en gråsten tog jag beslutet att ställa in mitt deltagande på Veteran-SM

Denna skada känns just nu lika uppskattad som en elektrisk ål i badbyxorna och jag känner mig lika rastlös som att sitta på nålar.

Jag är ytterst tacksam för min familj som stöttat mig i denna för mig svåra stund. Det är också jag med stor glädje läser allt fint som skrivits i sociala medier.

Framgång ger vänner, motgång testar dem, glöm aldrig det....

Ja, det finns många liknelser och metaforer för hur jag känner mig just nu men en sak är helt säker. Jag kommer tillbaks, starkare än någonsin • Comments(1)//blogg.krutgubben.net/#post1807

Tävlingskalender hösten 2017

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-08-03 11:13:25

Igår bokade jag dom sista tävlingarna för 2017 och har nu spikat tävlingskalendern för detta år. Så här blir det:

4/8 Eskilstuna by night 5km

5/8 Musselloppet, Lysekil 5km

12/8 Prinsens minne, Halmstad 5km

18-20/8 Veteran SM 200m - 5000m

22/8 Sommarspelen Stockholm stadion 1500m

27/8 Sjöstadsloppet 5km

29/8 Huddingeloppet 5km

3/9 Frestaloppet 5,2km

9/9 Stockholm halvmarathon som farthållare 1:45

10/9 Hagaloppet 5km

16/9 Kistaloppet 10km

23/9 Lidingöloppet 15km

8/10 Hässelbyloppet

21/10 Stockholm Above/Below

31/10 Tel Aviv night run 10km


Komma kom något mer senare i höst. Tar gärna mot förslag, finns ju några luckor.
 • Comments(2)//blogg.krutgubben.net/#post1806

St. Petersburg 10km

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-07-09 15:49:40


Klockan ringer 05:10 och tar en stund innan jag yrvaket fattar "raceday" jag ska springa om mindre än 3tim.

Dricker enbart kaffe och chansar på att jag har tillräckligt med energi för max 45min löpning. Vi lämnar hotellet kl. 06:45 och joggar lätt till tunnelbanan, åker 2 stationer och byter tåg för att åka ytterliggare 2 stationer. Framme vid startområdet utanför Erimitaget kl. 07:25.

Med 35min till start påbörjar jag uppvärmningen direkt. Kissnödig och orolig mage gjorde att jag joggade bort till bajamajorna och insåg att köerna var gigantiska. Ok, vad gör jag? Springer bort till närmsta park och smyger in bland buskarna och kissar, livrädd att bli påkommen av polis och skickad till Gulag :-)

Springer snabbt tillbaks till startområdet och med 5min marginal får jag hyfsad startplats (bara 10m fram till främsta led)

Starten går och jag svär över alla nötter som ställt sig längst fram och nu agerar bromsklossar (var är självinsikten). Finns alltid nackdelar med frivillig seedning och idag blev den extra tydlig.

Kryssade, gasade, bromsade i nästan 1km innan jag kunde börja springa obehindrat.

Första km gick på 4:28 istället för planerade 3:50. Istället för att misströsta blev jag förbannad och började öka farten och snittade omkring 4:00 i 4km. 5km gick på 20:33 och hoppet att gå under 42min började infinna sig.

Börja fundera på när dippen skulle komma då jag bara tränar för tävlingar som är 5km som längst.

6km och 4:05, 7km 4:06, 8km 4:05 nej nu jävlar släpper jag inte det här. 9km 4:02 och med en kraftansträngning 10km 3:58 och totalt 40:49 och dessutom negativ splitt (andra halvan snabbare än första).
Mitt mål på alla lopp är att komma topp 5% oavsett ålder och idag blev det topp 3,5%
Hur var då dom yttre förutsättningarna? Vädret var i det närmsta perfekt med 11-13 grader och en vind på 2-4 ms. Vi passerade 3 broar med uppförs- och nedförsbacke i övrigt ganska platt. Vi sprang samtidigt med marathonlöparna och stundtals var det trångt. Vid 5km delades våra banor resterande 5km var betydligt mer glesbefolkade.

Riktigt nöjd och lite förvånad, formen är bättre än väntat. Hur mycket mer går att pressa ur med en formtoppning inför veteran-SM? • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1786

Resultattävling 400m

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-07-02 10:16:47

Sprang idag en resultattävling på Sollentunavallen med andra veteraner från Tureberg.Jag sprang 400m för första gången på tävling. Trots kraftig motvind på upploppsrakan sprang jag 6sek snabbare än jag gjort på träning. Jag sprang på 67sek med mersmak, då 65sek krävdes för pallplats på veteran-SM 2016. • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1781

Stockholm Marathon 2017 som farthållare

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-06-04 06:49:09

Direkt efter målgången av Stockholm Marathon 2016 som farthållare kände jag av hela mitt hjärta att det här med att vara farthållare verkligen är min grej. Har sedan dess agerat farthållare på Stockholm Halvmarathon, Premiärmilen och Women Health

Så fort det fanns möjlighet att anmäla sig som farthållare får årets mara anmälde jag mig för sluttid 4tim.

På torsdagen och fredagen stod jag på expot vid nummerlappsutdelning och representerade farthållarna.

Hemma hade Stina gjort iordning denna skylt som stått framme hela veckan som påminnelse om vad som komma skall.
En av fördelarna med att vara farthållare är att vi byter om och värmer upp tillsammans med eliten på Stockholms stadion. När jag värmde upp fick jag förmånen att springa med dessa grymma löpare. Dom sprang bredvid och skämtade och var väldigt trevliga. Tror dom skämtade sinsemellan angående min sluttid på flaggan (dom springer nästan dubbelt så snabbt)
Tv-kändisar
Min älskade Stina som agerade min support med utdelning av Coca Cola vid 4 tillfällen längs med banan. Som vanligt lyckades hon placera sig så jag såg henne på långt håll och kunde placera mig så vi möttes. Det blev en nästan länge och jobbigare dag för henne, med mycket väntan och sedan stress att ta sig till våra på förhand bestämda mötesplatser.


Vi var ett gäng från Fair trade Runners som sprang loppet och många gjorde fantastiska insatser, vilket värmer mitt hjärta.

Många ropade mitt namn, några gånger var jag osäker om dom menade mig eller om det fanns en annan Jocke i min närhet. Just här stod Ulrika med familj och lyckades ta denna bild och samtidigt heja, grym simultankapacitet.
Jag hade många dippar längs med banan men uppdraget som farthållare var tillräcklig distraktion för att förtränga egna behov. Sista 12km sprang jag i stort sätt med händerna i luften hela tiden för att få igång publiken och lyfta fram vår grupp på ca 50 personer.
Nöjd farthållare efter att ha hjälp massor av människor att springa under 4 tim. Många tackade och den tacksamheten får varenda negativ tanke att blekna och jag kommer stå först i kön för att agera farthållare nästa år.
Det visade sig att mina kollegor som sprang på 4tim var från Karlshamn så vi var 3 Blekingar som passerade mållinjen tillsammans
Stort tack till ALLA från Fair trade Runners som hejade längs med banan. Stort tack till alla er andra som jag känner som hejade, medlöpare, övriga farthållare och övrig publik, Ni var fantastiska. • Comments(3)//blogg.krutgubben.net/#post1778

Väsby Stadslopp 2017

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-05-29 10:59:53

Ett stadslopp i sin hemmakommun är alltför lockande för att inte springa.

Jag fick en gratisplats via Mivida mot att jag bar deras tröja under loppet.

Ideella föreningen Mivida arbetar mot våld för jämlikhet.

Hur gick då loppet? Jag valde att springa 5km vilket visade sig vara den tuffaste distansen, då konkurrensen var stenhård. Jag lyckades springa in på en 6:e plats på tiden 20:33.

Om man tittar på resultaten hade min prestation troligtvis räckt till vinst på 10km, men sånt vet man ju inte i förväg.

Jag är nöjd med arrangemanget och min egen insats. • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1777

Norra Djurgårdsloppet 2017

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-05-14 18:23:17
Hade först springa Farsta fun run men när jag så vad som skulle hända runt banan fick jag kalla fötter. Vi skulle springa i tunnlar, däck och massor med olika hinder där skaderisken var hög.

Istället åkte jag och Stina till Hjorthagen vid Värtan och efteranmälde oss till Norra Djurgårdsloppet 5km

Söndagen 14 maj 2017 med första start kl 13.00 planeras den tredje upplagan av löploppet som är öppet för alla, vare sig du är ung eller gammal, elitidrottare eller motionär, ett löplopp för hela familjen helt enkelt.

Loppet organiseras av Hjorthagens stolthet, den 90-åriga idrottsförening Värtans IK, och anknyter till Norra Djurgårdsstaden som är ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt på tidigare hamn- och industriområden i nordöstra delarna av Stockholms innerstad.

Norra Djurgårdsstaden ingår i stadsdelarna Hjorthagen och Gärdet (men ligger inte till någon del i stadsdelen Norra Djurgården), och i stadsdelsområdet Östermalm. Området sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder, längs med vattenområdet Lilla Värtan.

I området planeras 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. De första 700 lägenheterna stod klara under 2012 och byggproduktionen förväntas pågå åtminstone till år 2025.

Banprofilen såg rätt beskedlig ut men där lurade vi oss allt.

Efter en hel del slit blev det till slut en 4:e plats. Låg bra med toppen till 4km och började tro på sub 20 när mördarbacken fick mjölksyran att spruta ur öronen och klockan att gå alldeles för snabbt. Nöjd trots tiden • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1776

Klara milen loppet

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-05-14 18:17:08
Vill du ha en ny bil till sommaren? Var med och spring, jogga eller gå Upplands Motors och Turebergs Friidrottsklubbs millopp på Järvafältet den 13:e maj. Alla som klarar utmaningen är med i utlottningen av en ny Ford Fiesta.


Det var denna text som lockade mig och Stina till Upplands motor i Akalla och "Klara milen loppet"

Vi var ca 240st som sprang milen som till stor del gick på grusvägar, skogsstigar och asfalt på Järvafältet.

Jag hängde med bra första delen till skogsstigarna började, där tappade jag massor med tid då jag har svårt för den typ av underlag.

Jag är grymt nöjd med en 9:e plats och en sluttid på 42:25
Tyvärr blev det ingen bil men vi är glada trots det.


 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1775

Barkarbyloppet 2017

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-05-09 18:40:36
I samband med Barkarbyloppet firades också Barkarbystadens dag på torget.
Vi från Fair trade Runners hade i samarbete med Järfälla kommun en plats där det bjöds på tårta, kaffe och information om Fairtrade.

Vi var några stycken stod representerade

Jag passade på att springa Barkarbyloppet 4,2km
Jag sprang på tiden 16:34 och detta räckte till en 2:a plats
Andra prisutdelningen på 2 dagar, skoj när allt slit börjar ge utdelning.


 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1774

Turebergsstafetten 2017

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-05-09 18:37:10
Första tävlingen med min nya klubb Turebergs FK

Turebergsstafetten är Sveriges största parkstafett, med start och mål på Sollentunavallen. Stafetten löps på grusvägar i vackra Edsbergs slottspark utmed Edsvikens strand och omfattar 5 sträckor.

Jag ingick i veterangruppens lag och sprang 3:e sträckan på 550m
Jag är jättenöjd med min insats och sprang på mitt max. Jag sprang mina 550m på 1:34, vilket motsvarar ett snitt på 2:51 / km

Vi lyckades komma på 3:e plats och fick därmed delta i prisutdelningen.
 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1773

Premiärmilen 2017

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-03-31 17:51:41

Spring med våra farthållare

För allra första gången kommer vi att ha farthållare med i Asics Premiärmilen. Duktiga och rutinerade farthållare från ASICS Stockholm Marathon kommer att hjälpa dig att göra en riktigt snabb mil. Allt för att du ska kunna seeda in dig i rätt startgrupp på maran.

Självklart ansökte jag om att bli farthållare när jag såg denna information. Några dagar senare kom detta mail.

Hej!
Vad kul att du vill springa som farthållare på ASICS Premiärmilen den 1 april 2017!Detta är en bekräftelse på att du är antagen för uppgiften.
ASICS Premiärmilen är det enda 10km-seedningsloppet inför ASICS Stockholm Marathon, och vi vet av erfarenhet att många mara-löpare är sugna på att skaffa sig en bättre startposition för sitt mål i juni. Det är här du som farthållare kommer in i bilden! Genom att följa dig och komma i mål på en viss tid, kvalar deltagarna in till respektive startgrupp på maran.

Jag blev placerad som sub 52, vilket passade mig utmärkt.

Loppet var för mig en skön träningsrunda där jag kunde hjälpa andra löpare att överträffa sig själva.

Startade på bruttotid (startade klockan när startskottet gick) och gick på min klocka i mål på exakt 52min (26min vid 5km).

Nöjd med min insats åkte jag och Stina till Actic Arboga och tränade för att senare checka in på hotellet.


 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1770

Stockholm tunnel run - Citybanan

TävlingarPosted by Krutgubben 2017-03-25 19:55:49

Ett löparminne för livet - Stockholm Tunnel Run Citybanan den 25 mars 2017
Idag gick startskottet för det enda lopp någonsin genom nybyggda Citybanan. Jag och cirka 33000 taggade löpare sprang det 7,6km loppet.

Alla fick väst och pannband att bära under loppet.
Efter ca 2 km omkring Karolinska institutet sprang vi ner i den asfalterade servicetunneln som går parallellt med pendeltågstunneln, rakt under centrala Stockholm, med både branta stigningar och långa utförsbackar. Målgången var vid medborgarplatsen
Hur gick då mitt lopp?
Jag fick skjuts in till startområdet och var på plats i god tid. Jag värmde aldrig upp då jag inte hade för avsikt att springa för fullt.
Startade redan kl. 09:00 och använde första 2 km utomhus som uppvärmning då det ändå var så trångt att det inte gick att springa snabbt. Väl nere i tunneln ökade jag farten succesivt för att ösa på allt jag hade i backarna på slutet.

Sluttiden 36:29 på dom 7,6km var betydligt snabbare än jag hade tänkt då målet var att lugnt springa i ca 5:00-tempo. Fick bra svar från kroppen under sista km när jag tillfälligt sprang i tävlingsfart. Passerade ca 50st uppför de branta backarna.
Knappt svettig hämtade jag ut vatten och nötter och åkte till jobbet.

Loppet var välorganiserat och man hade effektivt tagit bort tävlingsmomentet genom den trånga banan första 2km. Klart godkänt som upplevelselopp, hoppas på fler liknande lopp i framtiden.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1768

Istanbul 15k 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-11-13 12:50:13

Efter en orolig natt med flertalet uppvaknanden för att kolla klockan och lyssna på monsunregnet som smattrade, så plingade det kl. 05:40, äntligen dags att stiga upp. Jag drack bara kaffe då jag hade en Powerade i väskan att dricka innan start.

Kl. 07:15 lämnade vi hotellet ordentligt påbultade med regnkläder och gick ca 400m upp till Hagia Sofia där bussarna till start utgick ifrån.
Här var det stökigt och mycket folk och vi fick köa i nästan 20min
När det var vår tur att hoppa på bussen var den nästan fullsatt så vi släppte fram dom bakom, väntade 1min extra och var först på nästa buss (=streetsmart). Vi fick nu sittplats och var äntligen på väg mot start.
Väl framme var det riktigt kaotiskt men det var ju inte oväntat med tanke på vilket land vi var i samt vilka andra nationaliteter som var representerade. Turkar, Italienare och Fransmän kan verkligen skapa oreda. Lyckade med viss möda lämna in väskan ta farväl av Stina och börja värma upp.
Under tiden jag värmde upp fick jag se ett skådespel av sällan skådat slag. Det är 20min till start och bagagebussarna började lämna området trots att flera hundra inte lämnat in sina väskor. Folk sprang som galningar och försökte stoppa bussarna med sin kroppar eller med sparkar och slag mot den stackars bussen.

Försökte tränga mig fram till bra startposition. Ca 50 m från start var det tvärstopp, en mänsklig mur helt omöjlig att passera. Fan, det här kommer bli jobbigt när jag såg vad som stod runtomkring. Varför ställer sig dom långsammaste löparna längst fram i sydeuropa.

Starten gick och jag tog absolut ingen hänsyn utan bufflade mig fram, genom att zick zacka, putta, klappa på axeln och i vissa fall helt enkelt springa rakt på för att komma förbi dom som joggade framför. Första km blev en stor besvikelse, 4:58 istället för omkring 4:10 som var målfarten.

Nästan 4km bara uppför och 10 m/s i motvind kostade otroligt mycket energi då jag trots detta snitta 4:30. Direkt efter kom värsta nedförsbacken och här sprang jag på 3:47 men den fick mina framsida lår att protestera och krampen var nära., hatar branta nedförsbackar.

Nu var 5 tuffa km avverkade och jag kunde äntligen lägga mig på marschfart runt 4:18-tempo, vilken jag höll med små avvikelser ända in i mål.

När jag anmälde mig var målet i våras var målet sub60 men allteftersom säsongen gick och resultaten uteblev korrigerade jag till sub65. Men sjukdom och skador veckorna innan korrigerades målet till Sub70 men även det kändes avlägset. Därför blev jag ändå positiv överraskad när jag lyckade springa i mål på 67min.

Efter målgång hämtade jag ut min väska, bytte tröja, tog av chip och mötte upp Stina. Sprang framför och agerade pace på hennes sista kilometer. Vilken kämpe, vilken bedrift!!! stolt make.

Nu har jag gjort Maran och 2 x 15k i Istanbul så nästa år får det bli milen, I'll be back

Nu när tävlingssäsongen är över kan jag bara konstatera att 2016 varit ett riktigt skitår, mycket p.g.a. det ljumsbråck jag opererade i februari och som fortfarande delvis besvärar. Dessutom har jag först 8 månader efter operation kunnat träna magnusklerna som är en väsentlig muskelgrupp i löpning.

Nu väntar massor med alternativ uppbyggande träning och endast ett fåtal löppass och då företrädesvis lugna sådana. • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1713

Hässelbyloppet 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-10-09 14:50:50
Hässelbyloppet är känt för en snabb bana där många slår personbästa. Min egen plan när jag bokade loppet i våras var sub40.

Sista veckorna har jag haft negativa tankar om det mesta med främst pga mycket strul på jobbet som stört den harmoni jag alltid eftersträvar.

Redan igår började jag fundera på att hoppa av loppet då jag inte hade någon lust att springa samt att väderutsikterna såg för jäv.... ut. När jag vaknade i morse var dessa känslor ännu starkare och det var riktigt nära att jag kastat in handduken och stannat hemma.

Jag visste innerst inne att ett avhopp inte skulle gynna framtida löpning så jag åkte till Hässelby men inställningen att fullfölja.

Jag startade i första startled där elit och snabba motionärer fick springa. Jag hade startnummer 60, vilket är bland dom lägsta nummer jag haft på ett större lopp.
Då inställningen var att fullfölja tog jag det lugnt första kilometerna och sprang i 4:10-4:15 tempo utan att förta mig. Det var första dom sista 2 km jag blev förbannad på mig själv och min bekvämlighetslöpning. Löpning ska göra ont om man vill ha resultat och det var bara på dom 2 sista km jag krigade som jag borde gjort i 10 km.
sluttiden hamnade på 42:00, vilket är långt ifrån ursprungsmålet på sub40, men helt ok när inställningen var att fullfölja.
Jag är glad att jag kom till start och dom 2 sista kilometerna gav ändå lite mersmak om framtiden.

Nu är en månad kvar till Istanbul 15k där inställningen ska vara sub 60min och att det ska göra riktigt jävla ont i kroppen och ingen jäkla inställning om att endast fullfölja utan där SKA det vara "all in"
Jag är jätteglad att se så många vänner som gjort bra resultat på loppet, det är sådant som gör att man kan dra på smilbanden en dag som denna.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1694

Lidingöloppet 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-09-24 14:14:29
Efter förra årets klassbyte från 30 till 15km har jag insett att 15km är för mig en bättre distans, varför jag anmälde mig till 15 km i år.

Samåkte med Benny och var på plats ca 90min innan start. Hann precis hämta nummerlapp och kolla igenom expot innan det var dags att ta sig dom 1200m till Koltorps gärde och starten.

Vädret var perfekt för löpning med en temperatur omkring 10-12 grader, vindstilla och bra syre i luften.

Banan är utmanande men förefaller enkel i förhållande till 30 km.
Vi genade vid starten och kom in på 30 km banan efter 1,5km och sprang sedan den till ca 7km, där vi gjorde en mindre omväg. Därefter sprang vi fram till 13km där vi genade och sprang sista 2km.

Planen var att hålla 4:30 tempo första 13km och sedan spurta sista 2km och få en sluttid på 1:07, vilket är silvertid för män (veteraner 1:14). Planen höll i ca 9km sedan fick jag soppatorsk och raglade fram till vätskestationen 2 km senare. Den tid jag förlorade här orkade jag inte springa igen utan slutade på 1:08:07, vilket var 12 sek sämre än förra året.
Passade på att ta denna bild för att vinna pris genom att publicera och hashtag.

Då jag tävlar som veteran fick jag min andra silvermedalj på raken.
En alkoholfri öl smakade gudomligt efter målgång.


Nu väntar Hässelbyloppet om 2 veckor där målet är Sub 40

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1692

Kistaloppet 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-09-17 17:12:16
När jag bokade Kistaloppet förra veckan såg jag det som ett utmärkt tillfälle att testa viktnedgång via detox i samband med tävling.

Som jag berättat tidigare har jag fastat hela denna vecka och bara druckit juicer och soppa på buljongtärning. Jag har alltså inte ätit någon fast föda.

Idag när det drog ihop sig till tävling fortsatte jag fastan och tillförde bara Coca Cola och Nötcreme som energi.
Det fanns två osäkerhetsfaktorer innan loppet. Skulle energin räcka för 10km och skulle magen hålla?

Magen var orolig innan start men inget som störde under loppet. Energin höll också ganska bra. Hade en dipp vid 4km och var tvungen att släppa farthållaren sub 40. Kände mig för övrigt ganska lätt och stark. Fokuserade på att springa avslappnat med bra teknik.
Lite hängig över 42:10, men trots allt ganska nöjd med experimentet att fasta 5 dagar innan tävling.
Jag vann i alla fall ett pris, nämligen gratis biobiljett, då jag slog min tid på Midnattsloppet.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1691

Stockholm halvmarathon som farthållare

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-09-10 20:20:28
I samma sekund som jag gick över mållinjen på Stockholm Marathon som farthållare insåg jag att detta är något jag vill göra fler gånger. Direkt när jag kom till farthållarrummet erbjöd jag mina tjänster till Stockholm Halvmarathon

Några veckor senare fick jag besked att jag var uttagen att farthålla på sluttiden 1:50, vilket är nästan 20min mot min kapacitet när jag är i form.

Testsprang en halvmara förra veckan och sprang då på 1:42 och kände att 1:50 skulle bli ganska lätt och inget krånglar.

Tog bilen in vilket var ett riktigt misstag då hela Kungsholmen var ockuperat av cykeltävlingar. Hittade till slut en parkering men fick gå ca 3km för att komma till startområdet.

Värmen oroade och jag hällde mängder av vatten över huvudet för att kyla ner mig innan start.
Löpning gick ganska lätt vilket gjorde att det fanns till att tjattra med medlöparna och uppmuntra publiken att stötta. Jag är nöjd med min insats då jag gick över mållinjen på 1:49:49

Kroppen kändes riktigt bra och man blev självklart nyfiken på vilka tider som jag skulle kunna prestera en dag som denna. Kändes som sub. 1:30 inte skulle kunna vara omöjligt, men det får vi aldrig veta.
Nu blir det en ganska lugn vecka med fokus på alternativträningen och några kvalitétspass löpning. Tänkte springa något lopp nästa helg men vilket får dagsformen avgöra.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1688

Glädjeruset 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-08-27 14:53:57
Så här såg inbjudan ut....

Välkommen till Glädjeruset – loppet för ALLA i Täby lördag den 27 augusti!

Gå, spring, jogga eller rulla 10 km (alternativt 5 km) längs vattnet mellan Hägernäs Strand och Näsby slott. Initiativtagare och drivkraft bakom Glädjeruset är Team Nordmark som arrangerar loppet tillsammans med Glädjeknuff och God Assistans.

Glädjeruset finansieras främst genom sponsorer. Allt överskott från loppet går till att främja aktivt liv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning genom att stötta RBU – Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Då jag är inne i en ganska tuff träningsperiod med många krävande pass sista tiden var förutsättningarna inte dom bästa för dagens lopp. Min plan var att försöka få ett bra träningspass på 5km med nummerlapp och medtävlande.


Då jag har ett antal småskavanker värmde jag upp i nästan en timme för att vara förberedd. Först gick starten för 10km och 10min senare fick Vi 300st starta som skulle springa 5km. Det var massor av barn / ungdomar som stack iväg som galningar i starten och som sedan blev levande bromsklossar första kilometern. Detta kryssande i början gjorde att första km gick på 4:25 och min frustration var stor. Jag började då succesivt öka farten och vid 1,5km gick jag upp i ledning av loppet (utan att veta om det då). Det var först vid vändpunkten vid 2,5km som jag till 100% förstod att jag ledde loppet.

Det jobbiga med att leda ett lopp är att funktionärerna blev tagna på sängen varje gång jag kom springande och jag fick mer än en gång stanna upp och fråga vart jag skulle. På sista delen fanns ingen funktionär och jag sprang vänster istället för höger och sprang ca 100m extra.

Det positiva var att man mötte sina medtävlande och fick mycket hejarop hela halvan tillbaks till målet.

När det var 1km kvar kollade jag bakåt och såg att min ledning var ganska stor och slog därför medvetet av på takten något.

Kändes grymt skönt att springa över mållinjen som en vinnare..


Min klocka visade 21:11, men då fumlade jag med knappen både vid start och målgång.

De stora hjältarna vid denna typ av lopp är alla som deltar men framförallt de som hjälper andra att delta i den gemenskap och glädje som lopp som detta kan ge.
 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1684

Bellmanstafetten 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-08-20 16:56:16
Då var det dags att springa Bellmanstafetten för första gången sedan 2011. I år hade man en nyhet på just lördagens stafett, där 2 av sträckorna bara var 2,5km
med växling mitt i banan vid vätskestationen.
Då jag försöker få lite fart på benen valde jag att springa startsträckan på 2,5km för ett av Fair trade Runners 3 lag.
Jag värmde upp genom att springa banan (2,5km) samt några rusher innan startskottet gick kl. 12:00. Jag försökte hänga på täten men när jag såg att dom sprang på ca 3:28-tempo drog jag ner något på farten. Första km gick ändå på 3:42 och jag började passera alla dom som tjurrusat från starten och nu började tröttna. andra km gick på 3:52 men då var det bara 500m kvar och jag började en successiv fartökning som avslutades med ca 200m spurt.
Jag är nöjd med tiden och hur jag strategiskt utförde loppet. Liten nyfiken är jag på hur jag skulle klarat 5km en dag som denna?


Vi var 15 löpare från Fair trade Runners som samlades under våra flaggor.

Efter loppet var vi hungriga som vargar och den matkorg som ingick i deltagandet smakade utsökt.

Arrangemanget som sådant var som vanligt väldigt bra, att vädret var underbart var som pricken över i:et.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1680

Midnattsloppet Stockholm 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-08-14 01:03:57

Var med stor tveksamhet jag till slut tog beslutet att försöka springa Midnattsloppet Stockholm ikväll.

Hela veckan har jag varit seg och somnat på soffan direkt när jag kommit hem från jobbet. Dessutom är hälsenan på höger ben ansträngd och jag har fått den tejpad med Kinesotejp.

Hur gick då loppet?

Jag stod i startled 1C så trots att det var trångt hade nog dom som kom senare ännu trängre. Redan vid 2km kände jag att det inte skulle bli någon kanontid och sänkte farten något och fokuserade på tekniken. Målet blev att fullfölja då jag bröt på senaste 10km loppet och den trenden ville jag bryta direkt.

Sluttiden 44:04 ser jag som ett dåligt resultat men jag är inte överraskad.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1677

Veterans SM 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-07-23 18:19:33

För ca 1 år sedan började jag planera för att börja tävla på Veterantävlingar, med SM i Söderhamn som debut. Redan då var siktet inställt på år 2017, då jag går upp en klass (M55-59) och blir yngst i min åldersklass.

Årets SM i Söderhamn såg jag mest som en tävling där syftet var att kolla in konkurrensen inför nästa år samt springa 1 lopp om dagen för att prova på utan krav på placering.

Jag och Stina rullade upp i fredags vid lunch och mellanlandade på Scandic i Bollnäs innan vi åkte till Hällåsen i Söderhamn.

På dagordningen stod 5000m där vårt heat var ihopslaget med M45 (=bättre löpare). Mitt mål var att springa under 20min men ganska snart gjorde den 27 gradiga värmen det målet omöjlig. Var nära att kliva av vid flera tillfällen men stapplade vidare för att evigheter (så kändes det) senare gå i mål på 20:36.
Var besviken direkt efter målgång då tiden var långt under den kapacitet jag tror mig ha. Jag vet att värme är min största fiende så efter någon timme övergick besvikelsen och jag var ganska nöjd på vlket sätt jag hade gjort min debut i veteransammanhang.

Efter en god natt sömn och en god frukost var det så dags för dag 2 och 1500m. Jag har testsprungit distansen en gång och fick då 5:40, vilket fick gälla som PB.

Extra skoj att Patrik sprang i samma heat
Vem som vann av oss? Patrik spöade mig med hästlängder, han var riktigt vass.

Det var ungefär lika varmt som igår men då distansen inte var så lång såg jag inte det som något problem. Starten gick och jag försökte hänga på klungen in i det längsta. Detta misstag gjorde att första 400m gick alldeles för snabbt (78 sek) och jag fick sedan 1100m där mjölksyran gjorde benen stumma och det kändes som om jag trampade luft.Sluttiden på 5:28 är jag riktigt nöjd med, då det är PB med 12 sek och en snittfart på 3:38-tempo

Efter en skön eftermiddag i Bollnäs med bad, god mat kände jag mig avslappnad och tillfreds. Åt en tidig frukost och bad en bön till vädergudarna om kallare väder, regn eller vad som helst som skulle göra dagens löpning mer human.

Såg på första 10 000m loppet (M35 + M40) och blev riktigt orolig, då flera klev av eller kroknade rejält. Pratade med några som varnade för värmen som då var 31 grader och i princip vindstilla utan någon skugga på banan. Redan under uppvärmningen kändes värmen outhärdlig men ca 45 min borde jag väl klara tänkte jag.

Starten gick och jag fokuserade på att springa energisnålt och avslappnat. La mig på marschfart i ett tempo som skulle sluta på 40-41min. Efter första varvet hörde jag en högljutt gäng heja vid mållinjen. Först trodde jag det var supporters till någon av löparna men började känna igen rösterna och såg banderollen, va fan det är ju mina supporters som åkt hit för att heja. Tack Pia, Desireé, Fredrik, Katri, Marie, Benny, Ann och Bosse.
Rörd av denna omtanke var jag mer beslutsam än någonsin att fortsätta springa trots att jag tidigt börja känna samma symptom som på fredagens 5km.

Vid 2 km hade jag 8:06, men började känna mig yr och konstig. Tog en blöt tvättsvamp som jag använde för att kyla ner min överhettade kropp, men det hjälpte föga. Sänkte farten något men fick inte yrsel eller illamående att släppa. Försökte några varv till på ren vilja men till slut sa någon inre röst, lägg av! Innan du ramlar ihop.....
Det var med tunga steg och sorg i hjärtat jag steg av och gjorde både mina tillresta supporters, Stina och framförallt mig själv oerhört besviken.
Resten av dagen var som ett töcken och när jag vaknade i bilen och förstod att Stina steckkört 25 mil med mig sovandes fattade jag hur illa ställt det verkligen varit.

Enda fördelen med det som hände är den revanschlusta jag nu känner, vilken kommer ta mig hela vägen till flera pallplatser i augusti 2017 då VSM arrangeras nästa gång.


Inför 2017 kommer jag testa mig fram för att se vilka grenar jag har störst chans att ta medalj på. De måltider jag siktar på är: (tiderna inom parantes är minna tävlingsresultat på bana)
100m 13:00
200m 27:00
400m 58:00
400m häck 68:00
800m 2:20
1500m 4:57 (idag 5:28)
5000m 18:30 (idag 20:36)
10000m 38:30
längdhopp 4:60 • Comments(1)//blogg.krutgubben.net/#post1665

STHLM10

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-06-16 06:15:40

Igår sprang jag ett helt nytt lopp i Stockholm som beskrivs enligt följande:

STHLM 10 är ett helt nytt 10-kilometerslopp mitt i stan. Onsdagen den 15 juni klockan 19.30 går starten. Du springer Riddarfjärden runt. Start och mål ligger i Rålambshovsparken. Du får en t-shirt i någon av våra tre läckra startgruppsfärger. Tillsammans får vi Stockholm att spraka av färg! Tröjan funkar som nummerlapp. Du får dessutom ett chip som håller koll på din tid.

Efter loppet kör vi After Run med DJ:s, mingel och grillfest i sann Rålis-känsla. STHLM 10 är lite skönare. Lite snyggare. Lite mer party helt enkelt!

I samband med STHLM 10 avgörs även SM-milen där svenska eliten och veteraner gör upp om SM-medaljerna på 10 km

Då jag inte trodde mig kunna prestera anmälde jag mig inte till Veteranklass M50 utan sprang som motionär i första startled med röd tröja.

Vi var ett gäng från Fair trade Runners som träffades i Rålambshovsparken

Banan såg på pappret hyfsat lättsprungen ut förutom ett parti på ca 1km i samband med Västerbron.

Jag kom till tävlingen med förhoppningen att gå under 45min då jag hade tränat ganska hårt sista veckan med 4,5tim spinning på fredagen, 22km löpning på lördagen, 28km löpning på söndagen, tuffa tröskel på måndagen och 60min lätt löpning på tisdagen.

När starten gick var det ganska trångt vilket gjorde att jag inte kunde rusa iväg som jag brukar, vilket var bra. Låg stabilt på 4:15-tempo fram till Västerbron, där den tuffa passagen gick på 4:45. Restererande 3km gick på ca 4:10-tempo och slutresultat 42:48.

Mitt problem för tillfället är att jag inte får fram höften tillräckligt och blir därför hämmad i min löpning. Kommer jobba stenhårt med tekniken nu dom närmsta 5 veckorna fram till Veteran-SM • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1632

Stockholm Marathon 2016 som farthållare

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-06-02 20:44:19
I vintras anmälde jag mig som farthållare till Stockholm marathon 2016 på sluttiden 3:45. Fick till svar att det var fullt och att jag stod som reserv. i mitten av april fick jag förfrågan att springa som farthållare på 4:15. Självklart tackade jag ja till ett sådant hedersuppdrag.

På torsdagen stod jag på expot vid nummerlappsutdelning och representerade farthållarna.
Det var ovanligt många oroliga debutanter som kom fram och hade massor med frågor. Skoj och imponerande att få se hur arbetet med ett så här stort evenemang sköttes i kulisserna.

Vi montern bredvid fanns en tävling där man skulle göra den bästa Heja-skylten till loppet. Detta var några bidrag som hade kommit in medans jag var på plats.
Med positiva minnen från nummerlappsutdelning såg jag med stor tillförsikt fram emot lördagen. på fredag blev det en lång dag med arbete, besök hos ortoped och avslutningsvis studentskiva hos systerdottern Emelie.

Vaknade vid kl. 07:00 på lördagen och åt min vanliga maratonmat, pannkakor med grädde och sylt i stora lass. Mätt och belåten åkte jag och Stina in mot stan strax efter kl. 09:00. Vi parkerade vid vårt favoritställe när det är maraton och gick dom sista 400m ner till Östermalms IP och gick igenom expot.

Därefter gick vi upp till Stockholm Stadion och jag lyckades få med mig Stina in i det avspärrade området för Elitlöparna och oss farthållare. Den första Vi sprang på var Isabellah Andersson och kunde då inte låta bli att fråga om vi kunde bli fotograferade tillsammans. Hon var otroligt lugn, avslappnad och jättetrevlig att prata med.
Omklädningsrummen i klocktornet delades av oss farthållare och eliten och jag bytte om och hämtade ut min utrustning för dagen. Riktigt lyxigt med omklädningsrum, toaletter utan köer och en allmänt trevlig atmosfär.

Kl. 11:00 hade vi genomgång för oss farthållare där vi fick order om att vara i startfållan minst 30min innan , stanna upp vid varje depå och försöka hålla den tid vi blivit utsedda att springa på.
Därefter gick jag och Stina ner till Östermalms IP och mötte upp några från Fair trade Runners som skulle agera support.
Jag tog mig till min fålla, men blev konfunderad då det stod F på min nummerlapp men jag hade tilldelats G under genomgången. Gick till G och upptäckte att mina 2 farthållarkollegor gått till F. Så nu stod jag ensam som representant för 4:15 i G och det stod 5st med samma sluttid på F.
Lite orolig blev jag då jag inte varit farthållare och hade behövt stöd från mina mer rutinerade kollegor.
Direkt efter starten ville jag bara så snabbt som möjligt komma ifatt mina kollegor, men lojaliteten till uppdraget och dom löpare som stod runtomkring och hade som avsikt att följa mig gjorde att jag valde att försöka plocka in dom ca 45sek jag låg efter med några sekunder / km.

Jag sprang alltså ensam som farthållare första 16km innan jag kunde börja springa med mina 6 kollegor. Alla vi farthållare sprang på bruttotid (vi startade klockorna vid startskottet kl. 12:10), vilket innebar att löpare som följde oss skulle springa ca 90sek snabbare (då det var den tid det tog mig att komma till startlinjen och nettotiden började).

Efter besöket ute på Djurgården (efter 28km) började vi farthållare peppa på allvar och lyckades för det mesta få publiken och speakers att heja lite extra när vi sprang förbi. Vi började också nedräkning typ nu är det bara 16km eller 4x4km, hur svårt kan det vara, Nu är det bara 10km kvar, 2x5km, kom igen eller nu är det bara 6km kvar, vilket i normala fall knappt är lönt att sätta på sig skorna på.....

Vi hade bra tryck och väldigt positiv stämning i vår grupp och många löpare som följde oss. Varför har jag inte själv sprungit med farthållare tidigare?????

Jag kommer bära med mig många minnen från denna dag. Några av dom starkaste är:
När Vi sprang Västerbron för andra gången och alla skrek "fuck the bridge" hela vägen upp
Det andra är när Vi kom in på Stockholm Stadion och jag vek av för att komma närmare publiken och lyckas få dem att heja på oss hela vägen dom sista 200m


Gåshudsvarning när publiken bar oss i mål, awsame......
Gick i mål på bruttotiden 4:13:43, vilket var något snabbare än dom 4:15 som jag skulle springa på. Dock var det inom den tillåtna marginalen så jag tror att dom löpare som följde och fick en nettotid på 4:12:15 var nöjda.


Efter loppet fick jag min medalj, finishertröja och en påse med smått och gott redan vid klocktornet, då det var där vi lämnade tillbaks vår utrustning. Som tack för hjälpen fick jag ett par Asics kayano, som jag gav till min älskade Stina som agerade min support med utdelning av Coca Cola vid 3 tillfällen längs med banan. Som vanligt lyckades hon placera sig så jag såg henne på långt håll och kunde placera mig så vi möttes. Det blev en nästan länge och jobbigare dag för henne, med mycket väntan och sedan stress att ta sig till våra på förhand bestämda mötesplatser.
Bullen smakade kanon efter loppet och 9 timmar utan fast föda.

Stort tack till ALLA från Fair trade Runners som hejade längs med banan. Stort tack till alla er andra som jag känner som hejade, medlöpare, övriga farthållare och övrig publik, Ni var fantastiska.

Det första jag gjorde när jag lämnade åter utrustningen var att erbjuda mina tjänster under Stockholm halvmarathon, hoppas jag får chansen att åter göra om hedersuppdraget.

Lite förvånad är jag att jag nästan känner mig tröttare i kroppen efter att ha sprungit lite över 4 timmar i ett för mig beskedligt tempo, jämfört när jag sprungit 30-50min betydligt snabbare, måste vara tiden som jag var ute som skapade denna mörhet. Jag är dessutom jättehes då jag skrek i princip från Djurgårdsbron 28km och 1,5 timme framåt.

Kommer somna med ett leende på läpparna.....
God natt • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1629

Kungsholmen runt 2016

TävlingarPosted by Krutgubben 2016-05-10 20:58:41
Kungsholmen runt 10k blev en försenad säsongspremiär. Ligger långt efter med träningen så målsättningen för dagen var att försöka springa på ca 45min med bra teknik.

Jag och Stina var på plats ca 60min innan och hade gemensam samling med övriga från Fair trade Runners.
Kände mig ganska avslappnad innan start då jag inte kände någon prestationsångest utan var bara sugen att springa med nummerlapp.

Ställde mig någonstans i mitten för att inte ryckas med i allt för höga farter i början. Sprang avslappnat och med bra teknik och utan påslagen klocka. Farten kändes som ca 4:30 som var planen och jag blev därför förvånad när jag sprang in på sluttiden 43:27.

Det var rejält varmt under loppet och jag drack vatten vid båda vätskestationerna.
Jag och övriga supporters väntade sedan in övriga deltagare vid vår samlingsplats.
Jag är nöjd med säsongspremiären, den visade att det finns fortfarande lite krut kvar i gubben.

 • Comments(0)//blogg.krutgubben.net/#post1614
Next »